sporne izjave

Ministrica Murganić šokirala javnost, a to joj nije bilo prvi put...

12.01.2018 u 22:40

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u četvrtak je šokirala javnost svojim komentarom mučne situacije u kojoj se našla Mara Tomašević, supruga požeško-slavonskog župana. Upitana kako komentira njezino povlačenje optužbi za obiteljsko nasilje, ministrica Murganić je rekla: 'To vam je tako u braku.' Nažalost, to nije prvi slučaj da svojim komentarima ili djelima šokira javnost. Prisjetili smo se nekoliko ministričinih epizoda…

Prvo veliko 'proklizavanje' ministrici Nadi Murganić dogodilo se prilikom izrade nacrta novog Obiteljskog zakona. Na udaru javnosti našla se zbog toga što se novim zakonom predlagala definicija obitelji iz koje su trebali biti isključeni parovi bez djece.

Skandal je eskalirao do te mjere da je premijer Andrej Plenković na samoj sjednici Vlade lani u rujnu morao 'naribati' svoju ministricu i povući sporan prijedlog zakona. Plenković je ponizio ministricu Murganić poručivši joj da je na svoju ruku pustila prijedlog zakona u javnu raspravu. Svim je ministrima potom zabranio da zakonske prijedloge daju u javnost prije nego što ih se raspravi na koordinacijama Vlade.

Oporbeni zastupnici predvođeni GLAS-om pokrenuli su inicijativu za opoziv ministrice Murganić. Akcija je propala jer ju je Plenković tada odlučio zadržati u svom timu.

  • +29
Ministrica Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Taman kad su se stišale reakcije na incident s definicijom obitelji ministrica Murganić upala je u novi skandal. Povodom proslave svetog Nikole odlučila je posjetiti privatni vrtić, a kamere su pritom zabilježile darove namijenjene za siromašnu djecu koji su kupljeni novcem iz europskih socijalnih fondova.

Državna tajnica Margareta Mađerić pobjegla je iz vrtića nakon što su je novinari pitali kako su paketići s oznakom Europskog socijalnog fonda završili u privatnom vrtiću. A razumno objašnjenje nismo dobili ni od ministrice Nade Murganić. Za 'nesporazum' je okrivila lošu komunikaciju i poručila da se radilo o promotivnim materijalima, a ne poklonima koji su namijenjeni najsiromašnijoj djeci.

Mjesec dana nakon neslavne proslave svetog Nikole ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zgrozila je javnost svojim komentarom na obrat u slučaju obiteljskog nasilja za koje je bio optužen njezin dojučerašnji stranački kolega, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nakon što je njegova supruga Mara Tomašević povukla svoje optužbe novinari su ministricu zamolili za komentar te mučne obiteljske situacije.

'To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila', rekla je ministrica Murganić u četvrtak nakon sjednice Vlade. Nakon što je njezina izjava iste sekunde izazvala bijes i negodovanje javnosti ministrica Murganić oglasila se priopćenjem u kojem se još jednom morala ispričavati.

'U svom privatnom okruženju i profesionalnom radu uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebice prema nasilju nad ranjivim skupinama', poručila je.