ROMANA OPTUŽILA JADRANKU

'Ministrica Kosor šikanira i prijeti otkazima'

Bionic
Reading

SDP-ova zastupnica Romana Jerković optužila je danas potpredsjednicu Vlade i ministricu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor da je vršila pritisak na pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić da povuče svoje izjave o darivanju djece rođene u prvom satu ove godine

ZAGREB - Romana Jerković optužila je Jadranku Kosor da prijeti otkazima, šikanira radnike i osvećuje se neistomišljenicima, piše Jutarnji list. Jerković je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, podsjetila da je Kosor u novogodišnjoj noći s po sedam tisuća kuna darivala bebe, ali samo one koje su rođene u prvom satu. Jerković je ocijenila da su time u neravnopravan položaj stavljena druga djeca, te ustvrdila da je takav stav iznijela i pravobraniteljica za djecu.

"Vi ste iza toga telefonom zvali pravobraniteljicu i na nju vršili pritisak da povuče svoju izjavu", ustvrdila je Jerković.

Kosor joj je uzvratila kako je darivanje djece bilo u sklopu promidžbe pronatalitetne politike. Podsjetila je da su HDZ-ove vlade u ovom i prošlom mandatu nizom mjera popravile položaj rodilja i djece, nakon što im je vlada na čelu s SDP-om smanjila prava.

"Majke sam obišla i da bih najavila nova prava za majke, obitelji i djecu, čime nastojimo popraviti sve ono što je uništila vlada pod vodstvom SDP-a", rekla je Kosor. SDP-ovu zastupnicu podsjetila je da su i mnogi gradonačelnici i župani posjetili djecu i "darivali im zlatnike, opremu itd.".

Odbacila je i tvrdnju da ju je pravobraniteljica Jelavić prozvala za nejednak odnos prema djeci. "Pravobraniteljica me nije prozvala i na to nema ni pravo. Ona je samo rekla da bi bilo dobro da sva djeca dobiju što je moguće više, a upravo to čini ova vlada", poručila je Kosor.

Nezadovoljna odgovorom, Jerković je ministricu prozvala da se "služi pritiscima na ljude u državnoj službi" te da se "osvećuje neistomišljenicima".