DVA DANA NAKON NESREĆE

Gabrijela Žalac suznih očiju: Vozačka mi je istekla 2016. Premijeru sam ponudila ostavku

11.03.2019 u 11:43

Bionic
Reading

'Jako sam potresena, ne znam što da kažem. Nisam znala da mi je istekla vozačka dozvola 9. lipnja 2016. godine. To me uopće ne opravdava. Premijeru sam još u subotu ponudila svoju ostavku', rekla je, šmrcajući, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u ponedjeljak. Nije imala odgovor na pitanje novinara zašto nije podnijela neopozivu ostavku. 'Ne znam što bih vam rekla o tome, zbilja. Jednostavno sam toliko u šoku da nemam što drugo reći, nego priznati sve što se dogodilo taj dan', rekla je Žalac

Dva dana nakon što je upravljajući vozilom bez važeće vozačke dozvole u Vinkovcima naletjela na djevojčicu i nanijela joj teške ozljede ministrica Žalac osobno se obratila hrvatskoj javnosti. Odgovarajući na pitanje kolikom je brzinom vozila, rekla je da to baš i ne zna.

'Vozila sam možda 30-40 na sat, pored crkve, gdje je raskrižje, i dobro znam tu ulicu u kojoj se uvijek događaju neke nesreće. Nažalost, sada se to dogodilo i meni', rekla je Žalac.

'Razgovarala sam odmah s predsjednikom Vlade, dok je trajao policijski izvještaj, i ponudila mu ostavku te sam sad s njim razgovarala i on će odlučiti o tome', rekla je Žalac, dodajući da joj je 'najvažnije da je malena dobro'. Podsjetimo, iz Banskih dvora su u subotu, odmah nakon spoznaje da je ministrica prouzročila nesreću bez važeće vozačke dozvole, medijima poručili da ministrica 'nije podnijela ostavku niti se u Vladi o tome razgovaralo'. To znači da ili ministrica Žalac, ili neimenovani izvor medija iz Vlade, ne govori istinu.

Nekoliko puta kazala je da je šokirana i da zato nije mogla ranije pred novinare. Na pitanje može li onda kvalitetno obavljati svoju ministarsku dužnost, odgovorila je da sigurno može kad malo dođe sebi.

Otkrila je i da vozi auto 'jedino kad dođe u Vinkovce'. Upitana je li je sustav e-građani trebao obavijestiti da joj istječe vozačka dozvola, pozvala je sve da na njezinom primjeru provjere kad im istječu dokumenti. 'Bilo bi lijepo da vas obavijeste da vam dokument istječe', rekla je Žalac.

  • +4
Gabrijela Žalac na tiskovnoj konferenciji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

>>>Stručnjaci o prometnoj nesreći ministrice Žalac: Nemar te niz teških i najtežih prometnih prekršaja

A hrvatskoj javnosti nije dobro sjela činjenica da je ministrica Gabrijela Žalac sjela za volan bez važeće vozačke dozvole, pa je odmah iz Banskih dvora stigla ocjena da taj prekršaj nema veze sa samom nesrećom i da se takva nesreća može svakome dogoditi.

Premijer Andrej Plenković telefonom je istog dana razgovarao s ministricom Žalac, a iz Vlade su poručili da je ona odmah poslije nesreće zaustavila automobil, pomogla unesrećenom djetetu, da je u kontaktu s njezinom obitelji te će posjetiti djevojčicu u osječkoj bolnici, što je poslije i učinila.

Podsjetimo, djevojčica je uslijed udarca automobila prilikom neopreznog pretrčavanja ceste zadobila 'izolirane ozljede potkoljenice'.

Tijekom poslijepodneva uspješno je obavljen operativni zahvat te djevojčica, rečeno je u osječkoj bolnici, ne bi trebala imati posljedica.

Prvi je reagirao predsjednik Demokrata i saborski zastupnik Mirando Mrsić, poručivši da ministrica treba odmah podnijeti ostavku.

'Netko tko je ministar u Vladi ne može kršiti propise vlastite zemlje. Ministrica Gabrijela Žalac treba odmah podnijeti ostavku. To je jedini ispravan način preuzimanja odgovornosti za svoje postupke', priopćili su Demokrati.

U subotu kasno navečer ministrica Žalac na svom profilu na Facebooku izrazila je žaljenje zbog nesreće te se ispričala javnosti jer je propustila produžiti vozačku dozvolu.

Na pitanja medija o odgovornosti ministrice Gabrijele Žalac znakovito je, međutim, u nedjelju odgovorio Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović: 'Za predsjednicu Republike Hrvatske to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke.'

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je u nedjelju da je ministrica Žalac prekršila zakon, da je minimalno trebala stati pred javnost i snositi odgovornost za to, no dodala je da se to u vladi premijera Andreja Plenkovića ne može očekivati.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je da se nesreća može dogoditi svakom, ali da je u slučaju ministrice Žalac u pitanju vožnja bez valjane vozačke dozvole, što je nepoštivanje zakona RH.

Nesreća se može dogoditi svakom, to je jednostavno splet nesretnih okolnosti. No vožnja bez valjane vozačke dozvole je nepoštivanje zakona Republike Hrvatske, kazao je Bernardić i dodao da bi ministričina ostavka bila moralan čin, ali da 'moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu'.

Reagirajući na Bernardića, iz HDZ-a su ocijenili da je riječ o licemjerstvu te podsjetili predsjednika SDP-a kako je 'zaboravio' da je u ožujku 2016. - kao član Predsjedništva SDP-a - zatečen za volanom vidno alkoholiziran, s čak 0,94 promila u krvi.