Za ostavljanje komentara morate biti prijavljeni na tportal. Prijavi se ili registriraj.

Komentari čitatelja 29

 • brankec

  10.10.2017 13:32

  Vjeronauk = Credo quia absurdum est !

 • brankec

  10.10.2017 13:24

  - Nisu sva djeca u Osnovnoj školi >ni vjernici, a ni katolici< i već otada počinju PODJELE u našem društvu - jer većina ugnjetava manjinu !
  > Uvedite u školu predmet ASTRONOMIJU, i bit će svi zadovoljni, a vjeroučitelji neka drže vjeronauk u Crkvama, ali u školama NE !
  * Sada se vidi zašto nas je Vatikan PRVI priznao, i to dobro "Vatikanskim ugovorima" - DAVANJIMA I VJERONAUKOM NAPLATIO, ....!????

 • ptica rugalica

  10.10.2017 10:34

  Zabrinimo se. Kako motivirati djecu od 5 godina i što ih učiti ..
  Sva su djeca kao mali Nino (prilog) ... Spužve bez granica. MI ih stavljamo u OKVIRE. ... Škola treba imati što individualniji pristup učenika" .... O crkvi i "vjeronauku" ne želim gubiti riječi.
  Nakon vrlo kreativnog rada sa djecom u VRTIĆIMA gdje su tete itekako radile na IZVRSNOSTI malih genijalaca slijedi škola ... Poradimo onda na obrazovanju puno više nego što mi to možemo trenutno shvatiti ...
  .
  https://www.youtube.com/watch?v=W3IKBch5kaU

 • ptica rugalica

  10.10.2017 10:20

  Monsider: " Ako se mene pita, za tako male klince on je besmislen, isto kao i seksualni odgoj i informatika ..!
  .... Zato je za klince u prvom razredu puno bitnije da se nauče penjati na drvo nego da im pune glavu nečim śto je njima nerazumljivo."
  -
  Nekada smo o "uniji i presjeku skupova" učili u 1. srednje. Sada se uči u prvom osnovne što je posve u redu ..
  Tako je i sa informatikom. 1990 nismo znali što je mobitel a danas dijete od dvije godine gleda sliku u novinama i prstićima je želi povećati .. Informatika nije nužno programiranje u C++ ili administracija Oracle baze podataka ...
  Informatika je pristup.
  Penjanje na drvo je ipak za vrtićku djecu tako da su sa sedam godina svi redom dobri u tome i ne trebaju to "gradivo" u prvom osnovne. Neka majmuni i dalje ostaju na stablima. Njima pak ne treba "vjera" da ih održava na životu ...Ne treba nikakva mračna i hladna institucija koja će ih naučiti da postoje i "zli narodi" među majmunima ...

  ptica rugalica

  10.10.2017 12:34

  A i seksualni odgoj se može prilagoditi ..
  Počevši od toga da dijete itekako treba znati prepoznati pedofila koji mu se obraća, izreagirati na to kako su ga naučili do toga da rode nisu tako glupe da nose djecu ..

 • ranac1

  09.10.2017 16:45

  mislim da je prva dobro pogodila. ona je podmetnuta kao kukavičje jaje. od prvog dana ni meni nije sjela.

 • monsider

  09.10.2017 15:21

  Neke zemlje imaju vjeronauk, neke nemaju, tako da nije toliko problem u samom vjeronauku. Ako se mene pita, za tako male klince on je besmislen, isto kao i seksualni odgoj i informatika. Što dijete u prvom razredu od svega toga razumije? Ono koliko znam veronauk je kod nas što nekvalitetan, vjera se svodi na izvanjske rituale, te mnogi koji pohađaju vjeronauk, crkvu vide nikad ili vrlo vrlo rijetko. Zato je za klince u prvom razredu puno bitnije da se nauče penjati na drvo nego da im pune glavu nečim śto je njima nerazumljivo.

  prvagora1

  09.10.2017 15:24

  nema veze što im je nerazumljivo.
  bit vjere i nije razumijevanje.
  treba samo biti - poslušan. to je sve što oni traže.

  johngalt91

  09.10.2017 16:26

  Vjeronauk bi trebao biti najvažniji predmet pripreme djece za život i suživot sa drugim ljudima, okolinom prirodom. Upoznavanje samog sebe, svoje čovječnosti, svemira i svih stvorenja. za razliku od majmuna. No, majmunima to zaista ne treba

  prvagora1

  09.10.2017 16:39

  vjeronauk bi mogao biti jedan od načina pripreme djece za život - onima kojima je vjera važna.
  ali je današnji vjeronauk kod nas daleko od toga.

  prvagora1

  09.10.2017 16:44

  daj, molim, te pojasni vjeronaučko tumačenje svemira. baš me zanima je li se što promijenilo od vremena galilea...
  i što kažu za majmune?

  monsider

  09.10.2017 18:02

  Prvogorka a znaš ti tko je otac teorije velikog praska i što je bio po zanimanju? Tvoje poimanje svjeta je vrlo tendeciozno. Šteta da nisi desničarka i katolik. Bila bi odličan inkvizitor.

  monsider

  09.10.2017 18:10

  Crkva je već odavno priznala teoriju velikog praska. Zapravo je tvorac teorije, gle divnog čuda, katolički svećenik. Katolička crkva sigurno nema problem sa znanošću, dapače. Mislim da čak u Vatikanu imaju i zvjezdarnicu.

 • apolon

  09.10.2017 15:21

  što mislite o vjeronauku?mislim da je svake godine sve više ateističkih firmi jer je svake godine sve manje božićnica.

 • prvagora1

  09.10.2017 14:53

  programi za povlačenje sredstava eu se pišu mjesecima. i to ako znaš što treba raditi.
  bit će da ona sada uživa u rezultatu nečijeg tuđeg rada.

 • prvagora1

  09.10.2017 14:48

  kako sem od početka skeptična prema ovoj ministrici, prisilih se da počnem čitati. teškom mukom stigoh do: "Kao profesorica u trajnom zvanju, ondje je predavala sve do pred kraj školske godine, kada ju je iznenadio poziv da se kao nestranačka stručnjakinja priključi Vladi u tzv. kvoti HNS-a."
  i definitivno mi se zgadi.
  slučajno se ne postaje ništa, a ponajmanje ministar u vladi premijera andreja plenkovića.
  i to iz kvote hns-a, pa još nestranačka ministrica.
  "slučajni predsjednik" je američka komedija. simpatična. koja nema veze s hrvatskom zbiljom.
  što je i tko je ona stvarno, vidjet ćemo tokom vremena.
  za sada, sve me podsjećana na svojevremene PR članke o jednoj mlađoj liječnici, superženi, samohranoj majci, koja je doktorate i znanstvene radove posala od 6-8 ujutro, a 9-ogodišnji sin te znanstvene radove prevodio na engleski. da ih pošelje u bijeli svijet, kud li.
  smrdi, smrdi... nešto užasno smrdi.

 • mali hrvat

  09.10.2017 14:20

  Ovaj su članak vjerojatno platili iz JANAF-a (HNS)! Možda ova simpatična profesorica konačno nešto napravi u obrazovanju, jer ono što imamo sada je garancija da ćemo uskoro svi propasti! Neka samo glupavi ostaci Savkine i Mikine stranke ne računaju da im gospođa Divjak automatski donosi popularnost!

 • gljivar

  09.10.2017 13:47

  Gđa Divjak je dragulj zalutao među staklo i poneki Swarovski kristal.
  Netko je spomenuo vjeronauk. Pa što ona ima s tim? Bitno je da škole osiguraju kvalitetni zamjenski izborni predmet. Zbog veselja s Vatikanom i šmajhlanja sv. Petru, to je kamen oko vrata do daljnjega...

 • ptica rugalica

  09.10.2017 13:33

  Izgleda da žena koja "nije ni lijevo ni desno" itekako ima stav.
  Vrijeme je da započne Novo doba.
  Zera zaboravljenog optimizma može biti samo veća.
  Molim bilo koga sa desnice da napiše nešto .......

 • dmaravi5

  09.10.2017 13:20

  ugodna. i profesionalna. ni lijevo ni desno. bez nepotrebnih sukoba i velikih izjava tipa jovanovića (žao mi je što je uopće moram uspoređivat s tim likom, ali eto on je ex. ministar). izjave bez izazivanja daljnjih sukoba lijevih i desnih pa ima šansu ne umarati se time. nego samo raditi. lijepo.