kurikularna reforma

Ministrica Divjak na slatkim mukama: Opća pomama za 'Školu za život'

19.03.2018 u 12:37

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izuzetno je zadovoljno iskazanim interesom za provedbu eksperimentalnog programa 'Škola za život'. Do kraja tjedna odabrat će među prijavljenima škole koje će ući u taj program

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je u ponedjeljak rezultate javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnog programa 'Škola za život', naglasivši kako je nastavak kurikularne reforme nužnost.

'Najvažnije je da naše škole uvedemo u 21. stoljeće na način da učenici budu konkurentni barem u Europskoj uniji, a sigurna sam i globalno, odnosno da razvijaju vještine za 21. stoljeće', izjavila je.

Za eksperimentalni program planirano je sudjelovanje oko 6000 učenika, a prijavilo ih se više od 25.000. Ministarstvo će tako od 143 matične osnovne škole i 231 područne te 72 srednje škole morati izabrati maksimalno 50 osnovnih i 30 srednjih škola, što ministrica opisuje kao 'slatku muku' te dodaje kako će izbor biti konačan do kraja tjedna.

Kriteriji za odabir škola su ispunjenost uvjeta, geografska pokrivenost, veličina škola, škole u urbanim i ruralnim sredinama te motivacija za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi.

'Sredstva smo osigurali, što u državnom proračunu, što preko Europskog socijalnog fonda - oko 200 milijuna kuna ukupno za opremanje škola i edukaciju', objasnila je Divjak.

Eksperimentalni program provodit će se u 1. i 5. razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, dok će u 7. razredu biti uključeni programi biologije, kemije i fizike. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima, a predviđeno je da barem 30 posto nastavnog materijala bude u digitalnom obliku.

Kad je riječ o imenovanju članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, ministrica je istaknula kako to ide svojim tijekom. 'Znate da je za to nadležan Ured premijera koji daje podršku tome i ja sam sigurna da ćemo uskoro vidjeti određene rezultate', zaključila je ministrica Divjak.

  • +5
Ministrica Divjak predstavila rezultate javnog poziva školama za projekt Škola za život Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL