sporna lektira

Ministrica anketira učitelje, a mi pitamo vas: Što biste htjeli da vaša djeca čitaju?

14.02.2019 u 12:12

Bionic
Reading

Dva tjedna traju žestoke rasprave o novome popisu lektire, a zbog izostavljanja suvremenih pisaca i kapitalnih djela poput Dnevnika Ane Frank potpisuju se peticije i šalju oštra priopćenja. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je spustila loptu najavivši da će uvažiti kritike i anketirati učitelje te tako kreirati popis suvremenih lektirnih djela. Mi činimo isto te vas pitamo: Što biste htjeli da vaša djeca čitaju?

'Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela', objavila je ministrica Divjak na svojem profilu na Facebooku.

Podsjetimo, Ekspertna radna skupina sastavila je popis lektire za osnovne i srednje škole te ga dostavila Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje ga je trebalo usvojiti, ali Ministarstvo je izradilo drugačiji popis obvezne lektire, što je izazvalo kritike stručnjaka i javnosti jer su izbačeni suvremeni naslovi. U obrazloženju su iz Ministarstva bili naveli kako je ministrica Divjak zatražila stručna mišljenja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je na temelju njih izrađen novi popis lektire.

Uključite se u našu anketu i navedite naslove za koje smatrate da bi ih vaša djeca trebala čitati u lektiri, i u osnovnoj i u srednjoj školi. Djela koja smatrate neizostavnima šaljite nam i u komentarima. Dobivene rezultate objavit ćemo na tportalu.