NOVO VLADINO POVJERENSTVO

Ministri na prvoj liniji obrane protiv korupcije

09.10.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Dosadašnje Povjerenstvo za suzbijanje korupcije očito nije dovoljno, pa premijerka Jadranka Kosor osniva novo, koje će sama predvoditi, a u njemu će među 14 članova biti i državna revizorica Šima Krasić te osam ministara, od kojih neki iza sebe imaju nezavidan broj afera

'Nije da dosada nismo nadzirali korupciju, ali smatram da je potrebno još više ojačati nadzor nad provedbom svih antikorupcijskih mjera', rekla je premijerka Jadranka Kosor i na prvoj sjednici Vlade nakon deblokade pregovora sa Slovenijom najavila osnivanje novog povjerenstva za suzbijanje korupcije.

'Pozivam sve ministre da rade na usklađivanju zakona i drugih propisa, kako bismo početkom 2010. mogli reći da smo ispunili sve kako bismo što prije završili pregovore s Europskom unijom', pokušala je Kosor motivirati članove Vlade. 

KOSOR I OSAM MINISTARA

Da bi dokazala nultu stopu tolerancije na korupciju, Kosor se postavila na čelo novog

povjerenstva te njegovim članovima imenovala: predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, glavnu državnu revizoricu Šimu Krasić, predsjednicu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Vlastu Pavličević, potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, ministre Ivana Šimonovića, Tomislava Karamarka, Radovana Fuchsa, Darka Milinovića, Ivana Šukera, Božidara Kalmetu te Davorina Mlakara koji je zamijenio Kosor u Ministarstvu obitelji.

Na prvoj liniji borbe protiv korupcije su, dakle, i neki ministri o kojima se učestalo pisalo kao o glavnim akterima korupcijskih afera. Tako je potpredsjednik Vlade Polančec često bio spominjan u najvećoj korupcijskoj aferi Maestro u Hrvatskom fondu za privatizaciju, a u posljednje vrijeme spominje se i zbog afere u HEP-u i Podravci. Ministra prometa Božidara Kalmetu oporba je često prozivala zbog previsokih cijena izgradnje autocesta i afere u HŽ-u, a ministra obrane, nekada ministra gospodarstva, Branka Vukelića, prozivalo se zbog Brodosplita.

Za razliku od smijenjenog ministra obrane Berislava Rončevića protiv kojega se vodi istraga zbog afere s kamionima, nije poznato jesu li ministri u novom povjerenstvu pod istragom Tužiteljstva, USKOK-a i policije. Budući da afere koje se povezuje sa spomenutim ministrima iz Povjerenstva za suzbijanje korupcije još uvijek nisu istražene, postavlja se pitanje potencijalnog sukoba interesa, jer protiv korupcije bi se zajedničkim snagama trebali boriti potencijalni subjekti istrage i njihovi istražitelji (Bajić i Cvitan).