DOBRODOŠLI U REALNOST

Ministri, imate još samo četiri mjeseca za ove poslove

22.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i većina ministara koji su bili na dvotjednom godišnjem odmoru, vratili su se u svoje urede odakle dirigirano trebaju činiti sve da građani koji su ih izabrali žive bolje. Kako bi se približili tom idealističkom cilju i opravdali svoj vlastiti smisao već do kraja ove godine, ministri su se nadavali brojnih obećanja na koja ih, za svaki slučaj, valja podsjetiti

Toliko su puta vladajući uvjeravali građane da točno znaju što rade tako da bi za zvučne projekte i velike ciljeve naveli nekakav vremenski rok koji najčešće glasi: do kraja ove godine. Ministri Kukuriku vlade nisu iznimka pa tako gotovo svaki ministar ima barem jedan zadatak za koji mu je ostalo još samo četiri mjeseca. 

Ako izuzmemo uvjeravanja ministra gospodarstva Radimira Čačića da će se 2013. povući s vlasti ako ne uspije ostvariti svoj cilj (jer taj cilj svakih nekoliko mjeseci drukčije definira), on nije ministar kojega se može lako uhvatiti za konkretno obećanje; najavio je da će do kraja ove godine pokrenuti investicije u tolikoj mjeri da u prvom tromjesečju sljedeće godine pad BDP-a neće biti veći od ovogodišnjeg, odnosno -1,3 posto. Hoće li uspjeti i ostati, vidjet ćemo u travnju.

Čačića ove jeseni dakle, ako ne želi sam sebe potjerati iz Ministarstva, čeka najteži posao jer, kako je i sam rekao, 'po pitanju investicijskih projekata nije učinjeno ni 25 posto od 50 posto mogućeg'. Već za 1. listopada je najavio da će sa svojim prvoborcem, ministrom financija Slavkom Linićem, objaviti popis rezultata svih javnih poduzeća po pitanju investicija. Taj popis bi trebao biti svojevrsna lista želja čiju će realizaciju javnost pomno pratiti.

Čačić si je još ranije zadao zadatak da započne projekte na području energetske obnove zgrada u javnom vlasništvu; govorilo se od 500-tinjak natječaja do kraja godine, no zapelo je na modelu financiranja. Žuri se ppVRH i s velikim energetskim projektima kao što su termoelektranaPlomin i hidroelektrana Ombla i tvrdi da će se oni početi ostvarivati najkasnije do Nove 2013. godine. Obećao je na kraju ove godine sasvim novu atmosferu u zemlji: 'Počet će se raditi, a time i trošiti', rekao je Čačić u ožujku za Globus, a upitan hoće li hrvatski građani iduće godine teže živjeti, rekao je da realne plaće neće rasti. 

Čuvajući nevjerojatan status jednog od najpopularnijih ministara, šef financija Slavko Linić obećao je da će, preko Zakona o financijskom poslovanju, do kraja godine suzbiti jedan od najvećih problema - nelikvidnosti! Najavio je i dugo najavljivani Zakon o porezu na imovinu prema kojemu će svi koji imaju viška nekretnine morati sljedeće godine platiti mastan porez.

Novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom Liniću je dao dodatni posao za jesen da sve trgovine, tvrtke, odvjetničke urede, liječničke ordinacije, kafiće i restorane pripremi za novi sustav izdavanja računa koji kreće s prvim danom 2013. Ako njegov plan upali, više se nijedan konobar neće usuditi poslužiti kavu bez računa koji je prije printanja prošao (putem interneta) kroz Poreznu upravu. (Naime, oni gosti koji dobiju kavu s lažnim računom moći će na cinkanju zaraditi čak 500 kuna od Porezne uprave!)

Posla u ostvarivanju vlastitih obećanja imaju i drugi ministri: Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da će do kraja godine brojne zdravstvene ustanove koristiti elektronske uputnice (kao do sada e-recepte) te da će e-liste čekanja biti uvedene od 15. prosinca. Ministar policije Ranko Ostojić ima zadatak da do 2013. na 'schengenske' granice rasporedi dvostruko veći broj policajaca nego do sada, a novim Zakonom o boravištu sudjelovat će u rješavanju problema ministra uprave Arsena Bauka koji do lokalnih izbora 2013. nastoji barem dijelom srediti kaotični popis birača.

Bauk je najavio ujednačavanje plaća u agencijama, ministarstvima i državnim službama za jednaka radna mjesta do kraja godine, a do kraja 2013. obvezao se i na donošenje Registra zaposlenih u javnim i državnim službama. U sljedeća četiri mjeseca trebao bi objaviti i potpune rezultate popisa stanovništva iz 2011., a najavio je i novi Zakon o pravu na pristup informacijama te još jednostavnija rješenja za susrete građana s birokracijom. Kaže i da bi do kraja godine mogli biti izmjenjen Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o lokalnim izborima. Trebao bi biti donesen i Zakon o registru birača, a pripremaju se i novi Zakon o udrugama, Zakon o plaćama državnih službenika, te Zakon o registriranim životnim partnerstvima koji bi posebno mogao zanimati gay zajednicu.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić još bi prije zime morao pronaći rješenje za povezivanje juga Dubrovačke županije - bilo Pelješkim mostom ili cestovnim koridorom kroz BiH, a u tome mu pomaže ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je već najavila da bi u listopadu Vlada u Sabor trebala na ratifikaciju poslati sporazum Tuđman - Izetbegović kojim Hrvatska prepušta dva otočića i dio poluotoka BiH. Pusić je započela s radom na zatvaranju nekih generalnih konzulata pa je tako nedavno ukinula i pet trgovačkih atašea iz doba HDZ-a. 

Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić obećao je usklađivanje mirovina s troškovima života i porastom plaća. Rekao je da će se još 1. rujna uskladiti po 'švicarskoj formuli', a da će se sljedeće godine vidjeti kako će se provoditi usklađivanje. Gordan Maras radio je puno na promociji svog 'Poduzetničkog impulsa' kojim namjerava poticati konkurentno poduzetništvo što bi u konačnici trebalo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta, no rokovi za njegove rezultate nisu predviđeni u sljedećih 365 dana.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić do Nove godine mora uskladiti Zakon o kaznenom postupku s odlukom Ustavnog suda te najavljuje osnivanje radne skupine za Zakon o lobiranju, a najzvučniji cilj zadao si je ministar branitelja Fred Matić koji je još nedavno uvjeravao javnost da Registar branitelja konačno objavljuje do Nove godine. 

Ovo su samo neki od ministarskih zadataka koji imaju rok provedbe do kraja godine i prema kojima možemo mjeriti rad Vlade, no najvažnija ocjena doći će iz Državnog zavoda za statistiku u travnju kada će objaviti rezultate kretanja bruto društvenog proizvoda. Pad BDP-a veći od -1,3 posto neke bi, ako se budu držali svojih riječi, mogao koštati i karijere.