balast za vladu i hdz

Ministri bježali od pitanja o Brkiću i Žalac

15.04.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Uoči sjednice Vlade, koja je kasnila 20 minuta, ministri koji su ušli na prednji ulaz vješto su izbjegli odgovoriti na pitanja novinara o ministrici Gabrijeli Žalac, okrivljenoj za prometnu nesreću, te o zamjeniku predsjednika HDZ-a i potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću, koji sve dublje tone u aferi SMS

Direktne odgovore na pitanja o Žalac i Brkiću izbjegli su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar turizma Gari Cappelli, ministar branitelja Tomo Medved i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.

Ona je tek kratko kazala da se o nesreći ministrice Žalac sve zna i da je sve rečeno. 'Sada će biti istraga i to će se sigurno istražiti', neodređeno je rekla.

Što se Brkića tiče, kazala je slično. 'Kada budemo imali izvješće nadležnih institucija, moći ćemo komentirati', dodala je i istakla kako se ne želi upuštati u prosudbe koje nisu u njezinoj nadležnosti.

Medved je kratko poručio kako to ne misli komentirati.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako 'ne vjeruje da policija i institucije služe za unutarstranačke sukobe', kako to tvrdi Milijan Brkić, dodavši da je mislio da će mu novinari postaviti pitanje o izgradnji dječje bolnice u Blatu, projektu koji danas predstavlja.

Što se tiče Žalac, Kujundžić je rekao da istraga u kojoj je Žalac u svojstvu okrivljene za izazivanje prometne nesreće ne može značajno utjecati na plasman HDZ-a na europskim izborima.

'Bitno to ne može otežati. Program stranke i ljudi koji se natječu nešto su sasvim drugo od incidentnih situacija za koje treba vidjeti koliko su teške', rekao je Kujundžić.

Podsjetimo, zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je prije mjesec dana, s nevažećom vozačkom dozvolom, naletjela na 10-godišnjakinju, protiv ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac u svojstvu okrivljene pokrenuta je istraga.

  • +22
Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Što se tiče Milijana Brkića, Ravnateljstvo policije potvrdilo je da su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, ali zbog tajnosti izvida ne može iznijeti više detalja pa su bez potvrde ostali medijski navodi po kojima je zbog tih nedjela u svojstvu osumnjičenika ispitan zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

Prema medijskim navodima, Brkić je prije dva dana ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ova informatičara Franje Varge, optuženoga u aferi SMS.

  • +14
Na slobodu pušteni Franjo Varga i Blaz Ćurić, optuženi u slučaju SMS Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Uz Brkića je po pisanju medija u istom slučaju osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u aferi SMS tereti zbog sprečavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

'Cirkus koji je počeo prije deset mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno to u što su pojedinci pretvorili državne institucije', rekao je Brkić u SMS poruci na Hinin upit o medijskim navodima da je ispitan u okviru predistražnih radnji u slučaju Franje Varge.