PROTIV LEGALIZACIJE U ZAŠTIĆENIM ZONAMA

'Ministre Vrdoljak, gdje vam je mrvica dostojanstva?'

06.04.2012 u 13:47

Bionic
Reading

'Novi zakon o legalizaciji bespravne gradnje ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka je sramotan i nemoralan', poručila je Inicijativa Za Marjan, koja se posljednjih godina bori protiv devastacije splitske park šume. Aktiviste je zapanjio podatak da će po novom Vrdoljakovom zakonu biti moguće legalizirati i objekte u zaštićenim šumama, park šumama, arheološkim nalazištima, pa čak i u zonama upisanim na listu svjetske kulturne baštine. Samo unutar granica Marjana, recimo, ozakonit će se 17 ilegalnih građevina

'U normalnoj državi, koja poštuje svoje znamenitosti, izmjene zakona mogle bi se odnositi samo na pooštravanje kazni za bespravne graditelje na najvrednijim područjima. No, prođu li izmjene Zakona kojima se proširuju područja bespravne gradnje koja se mogu legalizirati, ispast će da se zločin prema kulturnoj i prirodnoj baštini isplati. Dapače, platite li naknadu za legalizaciju odjednom, dobivate popust od 20 posto!', upozorava se u otvorenom pismu Inicijative Za Marjan.

Vrdoljakove mjere smatraju nemoralnima jer njegovo ministarstvo prebacuje odgovornost za posljedice sporne legalizacije bespravne gradnje u zaštićenim područjima na činovnike iz dvaju drugih ministarstava - kulture te zaštite prirode i okoliša - pa tako otvara prostor za korupciju u državnim službama. Konkretno, ponovno na slučaju Marjana, splitski aktivisti znaju što govore: odobrenja za legalizaciju između ostalih trebali bi davati konzervatori, a upravo oni su prije godinu dana smanjili stupanj zaštite park šume i praktički se odrekli nadležnosti nad svime što se u njoj događa. Situacija je apsurdna jer javnost zahtijeva veću zaštitu Marjana, a gradska i državna vlast uporno je smanjuju.

Tu su, dakako, i Željko Kerum i Fani Horvat, te njihov famozni restoran koji su željeli izgraditi na plaži Prva voda, zbog čega su punih godinu dana trajali prosvjedi Splićana. U Inicijativi Za Marjan smatraju da su - ukoliko se Vrdoljakov zakon usvoji - gradonačelnik i njegova družica pogriješili jer nisu na silu doveli bagere na Marjan.

'Da su Fani Horvat i Željko Kerum nakon velikog prosvjeda na Prvoj vodi znali kako će nakon godinu dana doći ministar Ivan Vrdoljak i predložiti izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, što bi napravili? Bi li petljali godinu dana da dobiju papire na nelegalan način, a da bi ih na kraju ministar Vrdoljak odbio? Ili bi jednostavno bespravno sagradili restoran kojeg bi, prođu li izmjene Zakona, mogli legalizirati?'

U oštrom otvorenom pismu pita se 'gdje je mrvica ljudskog, profesionalnog i političkog dostojanstva predlagatelja ovog zakona', pa se zagovara prebacivanje ovlasti rušenja bespravnih objekata na velike gradove ili županije.

'Ne smatramo da su lokalne vlasti časnije od ovog ministarstva, ali se pokazalo da ih zainteresirana javnost putem pritisaka može donekle kontrolirati i prokazivati njihove sumnjive radnje te ih prisiliti na rušenje bespravne gradnje, barem u zaštićenim zonama. Ove mjere ulizivanja devastatorima pokazuju zabrinjavajuću spremnost da se prekorače civilizacijske norme u žalosnom pokušaju ubiranja novca u praznu državnu blagajnu', upozoravaju splitski aktivisti.