ZA LIBERALIZACIJU MEDICINSKE OPLODNJE

Ministre Ostojiću, ne posustajte pred srednjovjekovnim zahtjevima!

27.01.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Pet hrvatskih udruga građana otvorenim je pismom dalo podršku ministru zdravlja Rajku Ostojiću u njegovoj nakani liberalizacije Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Udruge izražavaju nadu da će predloženim promjenama reproduktivna prava građanki Hrvatske biti regulirana suvremenim zakonom, čiji će prioritet biti zaštita zdravlja i maksimalna učinkovitost, a ne udovoljavanje ideološkim prohtjevima Katoličke crkve

Udruge Građanska inicijativa Nisam vjernik, Zagreb Pride, Zelena lista, Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja te Courage – centar za građansku hrabrost istaknule su da je njihovo pismo reakcija na građansku akciju 'I ja sam bio embrij', koja zahtijeva odustajanje od najavljenih promjena.

Pisma podrške akciji protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji poslale su, među ostalima, i Koordinacija udruga za djecu, Zelena lista, Autonomna Ženska kuća Zagreb, CESI, Domine, Zagreb Pride, Koalicija udruga u zdravstvu, Ženska soba, Ženska udruga Izvor Tenja, Ženska sekcija SSSH...

Spomenute udruge podržavaju ministra Ostojića jer drže da je, kako su naveli, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji jedan od najrestriktivnijih u Europi, budući da liječenje neplodnosti žena stavlja u okvire katoličkog svjetonazora, a ne objektivne znanstvene procjene dobrobiti građana Republike Hrvatske. Osim toga, ističu, takvim zakonom se ozbiljno krši ustavna odredba o odvojenosti svih vjerskih zajednica od države, te dovodi u pitanje sekularni ustroj naše države. Podsjetimo, Ostojićev prethodnik Darko Milinović sam se pohvalio da je kontroverzni zakon sastavio pod utjecajem stavova Katoličke crkve.

Također smatraju da je potpuno neprihvatljiva i činjenica da ovaj zakon predviđa pravo na medicinski potpomognutu oplodnju samo ženama u braku, dok zakon o suzbijanju diskriminacije izričito zabranjuje stavljanje u nepovoljniji položaj građana temeljem bračnog statusa.

Donošenje Zakona izazvalo je revolt u udrugama koje se bore za ljudska prava, ogorčenje onih na koje se takav srednjovjekovni zakon odnosi te njihov odlazak u inozemstvo zbog mogućnosti zamrzavanja zametaka, ali i razočaranje onih građana koji smatraju da se u sekularnoj državi Crkva nema pravo miješati u donošenje državnih zakona jer oni vrijede za njezine članove, ali i za sve koji to nisu.

U pismu građanske akcije 'I ja sam bio embrij' stoji da prijedlog promjena u Zakonu ‘diskriminira vjernike’, a to, prema potpisnicima ovog pisma, 'nije ništa doli demagoško razbacivanje frazama, s obzirom da zakon ni na koji način ne umanjuje pravo katolika da odaberu onu metodu liječenja koja se ne kosi s njihovim moralom'.