VELIKO OČEKIVANJE

'Ministre Butkoviću, za koliko ćemo dana imati Vašu ostavku na stolu Vlade?'

28.09.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Stranka s Imenom i prezimenom (SiP) i Pametno očekuju da će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podnijeti ostavku s obzirom na "visoke moralne kriterije", koje je promovirao komentirajući korupcijske afere stranačkih kolega i ostalih pripadnika političke elite.

Nakon priznanja da je bio u "klubu" Dragana Kovačevića, uhićenog bivšeg čelnika Janafa, SiP i Pametno podsjećaju na recentne Butkovićeve izjave kojima je "letvicu političke odgovornosti za druge afere podignuo na visinu koju sada sam ne može svladati".

”Rijetko je koji ministar iz prethodne Vlade Andreja Plenkovića u gotovo svakoj situaciji izbijanja tuđih afera davao do znanja da postoji politička odgovornost na koju je pozvan svaki visoki državni dužnosnik, kao što je to činio ministar Oleg Butković”, priopćile su te dvije stranke.

Naglašavaju pritom kako je dosljednost primjene istog kriterija prema sebi važniji test političke odgovornosti i etičnosti nego prema drugima, zbog čega se Butković treba prisjetiti vlastitih izjava koje je o aferama davao za razne medije.

Primjerice, za ministre koji su muljali s imovinskim karticama rekao je: "Morate pitati one koji su pogriješili, jesu li naučili lekciju. Mi te kartice moramo ispuniti kako treba, i to je to".

Aferu sa članstvom u masonskoj organizaciji bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića komentirao je prizivanjem sigurnosnih provjera svih visokih dužnosnika.

Prometnu "presretačku aferu" svojeg "klupskog" kolege iz Slovenske 9, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, komentirao je ovako: "Kada izlazim iz Vlade odmah se vežem, bojim se da me ne snimite. Bio bi veliki medijski pritisak, oporba bi skočila, sumnjam da bih 'preživio'".

  • +4
Konferencija Kluba zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i GLAS-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Najživotopisniji komentar dao je na bizarnu izjavu bivšeg v.d. ravnatelja APN-a, Krešimira Žunića: "Svašta sam vidio i doživio u politici, ali to što sam sinoć kada sam gledao prilog, još nikada nisam vidio", rekao je dodajući i da mu je neugodno što su članovi iste stranke.

Svijest o odgovornosti političara za sve svoje poteze jasno je izrekao u slučaju afere bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, naglašavajući važnost percepcije u javnosti koje svaki ministar mora biti svjestan. "Ako bih procijenio da sam uteg, da moj ostanak u Vladi je uteg za predsjednika Vlade, uteg za stranku, uteg za Vladu, bez imalo razmišljanja bih dao ostavku".

Uoči parlamentarne kampanje sve to sažeo je u konstataciju: "Građani očekuju da se mi borimo žestoko protiv korupcije", podsjećaju SiP i Pametno.

"Nakon svega toga teško je naći drugo pitanje za ministra Olega Butkovića, osim jednoga: Jeste li Vi to nagovijestili norme koje vrijede i za Vašu vlastitu ostavku? Za koliko ćemo je dana imati na stolu Vlade? I da ne bude zabune – mi je od Vas ovime ne tražimo. Mi je samo očekujemo”, poručuju stranke u priopćenju.