neizmjerno teška situacija

Ministarstvo zdravstva o slučaju trudnice kojoj ne daju pobaciti: Svakoj ženi mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon 10 tjedana, ako postoje medicinski razlozi

04.05.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva zdravstva nakon što je u medijima objavljen slučaj 39-godišnje majke čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu

Na sve zdravstvene ustanove apelirali su da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

Mirela Čavajda, čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, rekla je za portal "Index", koji je i prvi objavio njezinu priču, da su sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile obaviti prekid trudnoće iako su joj liječnici priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerojatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno živjeti.

Liječnici kojima se obratila uvjeravali su je da bi joj rado pomogli, no ustvrdili su da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonito, prenosi "Index".

Roditelji su pokušali potražiti pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle obaviti prekid trudnoće – u Svetom Duhu, Petrovoj, Merkuru i Vinogradskoj, a prošli petak poslali su zahtjev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, međutim, do danas nisu dobili nikakav odgovor.

"Odmah smo reagirali i još prošli petak sastavili zahtjev koji smo poslali u četiri bolnice na četiri etička povjerenstva. Do danas nismo dobili niti jedan odgovor. Poslano je putem maila, poštom i još sam osobno nosila zahtjev da se urudžbira", rekla je Čavajda te dodala kako joj nije izgledalo da se njezin slučaj tretira kao hitan iako bi se svi problemi u trudnoći trebali tako tretirati.

Dodala je da je stoga pokrenula proceduru u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima. Objasnili su joj, kaže, cijeli postupak, tražili su da svojim riječima napiše objašnjenje zašto želi prekid trudnoće te najavili da će Etičko povjerenstvo donijeti odluku sljedeći utorak.

Reagirajući na taj slučaj, iz Ministarstva zdravstva su priopćili da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset tjedana na temelju medicinskih indikacija.

"Ministarstvo zdravstva je poduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te ponovno skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj", poručili su iz Ministarstva zdravstva.

Pojasnili su i da se nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

"Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njen zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb", istaknuli su.

Podsjetili su i da je na temelju Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ministar zdravstva Vili Beroš 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su, kažu, sve zdravstvene ustanove.

"Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.