RAZLIKA IZMEĐU REGISTRA I POPISA BIRAČA

Ministarstvo uprave: 'U ime obitelji' mora prikupiti 450 tisuća potpisa

23.05.2013 u 16:06

Bionic
Reading

Iako se danas pojavilo nekoliko tumačenja broja potpisa koje inicijativa U ime obitelji mora prikupiti kako bi se raspisao referendum kojim se traži da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, službeno tumačenje stiglo je i iz Ministarstva uprave

U priopćenju Ministarstva uprave objašnjava se da će, prema Ustavu, hrvatski Sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

'Prema Ustavu Republike Hrvatske, hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za hrvatski Sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom. Isto tako, Zakon o referendumu u čl. 3. ima istu odredbu o deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Isti Zakon navodi u čl. 5 kako na državnom referendumu imaju pravo sudjelovati hrvatski državljani', objašnjava se u priopćenju.

Ukupan broj birača, navodi se dalje, definiran je u Registru birača. 'U registru birača se vode svi koji imaju hrvatsko državljanstvo i punoljetni su (uključujući dijasporu i osobe bez važeće osobne iskaznice) odnosno imaju pravo glasa sukladno Ustavu Republike Hrvatske. Birači koji se vode u registru uključujući dijasporu i osobe bez važeće osobne iskaznice imaju pravo odlučivanja na državnom referendumu i njihov eventualni potpis podrške inicijativi za raspisivanje referenduma bi bio valjan. Radi svega navedenog, za utvrđivanje deset posto od ukupnog broja birača će biti relevantan broj svih birača upisanih u registar birača zadnjeg dana prikupljanja potpisa. Ukupan broj birača u Registru birača na dan 12. svibnja 2013. kada je krenula referendumska inicijativa je 4.514.984', stoji u priopćenju.

Ministarstvo uprave, jednako tako, upozorava da treba razlikovati registar birača od popisa birača.

'Popis birača prema Zakonu je dio registra birača koji se sastavlja nakon zatvaranja registra, a sastoji se od podataka iz evidencije hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji imaju važeće osobne iskaznice, evidencije privremeno upisanih birača, birača kojima je izdana potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta, evidencije prethodno registriranih birača, popisa aktivno registriranih hrvatskih državljana koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i evidencije državljana država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u Republici Hrvatskoj te služi kao temelj za glasovanje na dan izbora odnosno referenduma', objašnjava se u priopćenju.

Tako je, primjerice, popis birača izrađen i za lokalne izbore koji su se održali u nedjelju.

'U zaključenom popisu birača za izbore za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za izbore za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, upisano je 3.758.638 birača u Republici Hrvatskoj. Zakon o lokalnim izborima propisuje da pravo birati članove predstavničkog tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te birati općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike imaju birači koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Drugim riječima, u zaključeni popis birača izrađen za lokalne izbore nisu upisani hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Republike Hrvatske (dijaspora) i osobe koje nemaju važeću osobnu iskaznicu (što je uvjet za upis u popis prema Zakonu o registru birača)', zaključuje se u priopćenju.