HRVATSKO-KANADSKI ODNOSI

Ministarstvo se nada skorom ukidanju kanadskih viza

25.02.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nada se skorom ukidanju kanadskih viza za građane Hrvatske a MVPEI je upoznat i s inicijativom oporbenog kanadskog liberalnog zastupnika Borysa Wrzesnewskyja koji je kanadskom parlamentu podnio peticiju za ukidanjem vize za hrvatske državljane, saznaje Hina u srijedu iz MVPEI-a.

Hrvatska, doznaje se iz MVPEI-a, intenzivno radi s kanadskom vladom na ukidanju viza za hrvatske državljane i zahvalna je na potpori zastupniku Wrzesnewskyju kao i kanadskim državljanima koji su svojim potpisima podržali tu peticiju.

Prema dostupnim podacima, peticiju za ukidanje viza za hrvatske državljane koji žele posjetiti Kanadu kao turisti, poslovni ljudi ili dolaze u posjet obitelji, do sada je potpisalo oko 1.500 Kanađana, među kojima i članovi župe sv. Leopolda Mandića, Hrvatski nogometni klub "Jadran" te Hrvatski folklorni ansambl "Croatian" iz Ottawe.
Bilateralni odnosi Kanade i Hrvatske na najvišoj su razini, o čemu svjedoče i posjeti na najvišoj razini između dvije zemlje.

Kanada je prošle godine ukinula sporni obrazac za izdavanje viza za hrvatske državljane, u kojem su se između ostaloga tražili i podrobni detalji o mogućem sudjelovanju u Domovinskom ratu.

U siječnju ove godine Kanada je ukinula vize za pripadnike Oružanih snaga RH koji službeno putuju u tu zemlju.

Ukidanje turističkih viza za državljane Hrvatske dodatno bi ojačalo odnose između dviju zemalja, ističe se u MVPEI-u.