PREMLAD ZA LUSTRACIJU

Ministarstvo pravosuđa sasjeklo Ćorićevu priču o Vrani iz KOS-a

12.05.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Pomoćnik ministra pravosvosuđa Ivan Crnčec je KOS-ovac kodnog imena Vrana, izjava je koju je danas bez ikakvog ustručavanja i na iznenađenje novinara u Saboru izrekao Pero Ćorić iz HSP AS-a. Nije dugo trebalo da njegove navode sruši ne samo Crnčecova biografija nego i Ministarstvo pravosuđa u odgovoru na tportalov upit

Ćorić iz HSP AS-a danas je novinarima u Saboru nabrojao neke od spornih pomoćnika u ministarstvima koji su stigli iz kvote Mosta. Među njima pobrojao je i Ivana Crnčeca, koji je pomoćnik u Ministarstvu pravosuđa bio i za vrijeme Kukuriku vlade. Ćorić ja je u izjavi novinarima nazvao KOS-ovcem koji je imao kodno ime Vrana.

No, problem za Ćorića stvaraju brojke, na koje u odgovoru za tportal upozorava i Ministarstvo pravosuđa. Naime, Crnčec je rođen 1976., a 1991. završio je osnovnu školu.

'Pomoćnik Ivan Crnčec zaposlen je u Ministarstvu pravosuđa od 2009. te je u navedenom razdoblju obnašao veći broj funkcija uključujući: načelnika sektora, savjetnika ministra, ravnatelja Uprave za kazneno pravo, pomoćnika ministra u Upravi za organizaciju pravosuđa i pomoćnika ministra u Upravi za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju. Životopis pomoćnika ministra Ivana Crnčeca javno je dostupan na web-stranici Ministarstva pravosuđa te je iz njega razvidno da se prvenstveno radi o stručnoj osobi s višegodišnjim iskustvom u području pravosuđa. Pomoćnik ministra Ivan Crnčec 1991. imao je 15 godina te tvrdnja da je suradnik KOS-a potpuno je neistinita i neutemeljena i kao takvu uopće je nema smisla komentirati', stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa na upit tportala.

Međutim, Ćorić je kazao i kako je upravo Crnčec autor tzv. lex Perkovića, no u ministarstvu i to demantiraju.

'Neistinita je i konstatacija da je pomoćnik ministra Ivan Crnčec autor tzv. lex Perkovića, s obzirom na to da je 2013., kada je Zakon donesen, obnašao dužnost pomoćnik ministra u Upravi za organizaciju pravosuđa. Materija Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije ne ulazi u djelokrug Uprave za organizaciju pravosuđa slijedom čega pomoćnik ministra Ivan Crnčec nije sudjelovao u njegovoj izradi, a još manje bio njegov autor', poručuju iz ministarstva za tportal.