ovršni zakon

Ministarstvo pravosuđa i Odvjetnička komora odbacili tvrdnje Blokiranih

10.10.2018 u 15:55

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u srijedu su kao neistinite odbacili tvrdnje udruge Blokirani po kojima je odvjetničko društvo Hanžeković imalo dominantan utjecaj na izradu nacrta novog ovršnog zakona

Blokirani su ranije u srijedu izrazili sumnju da je Hanžekovićev odvjetnički ured imao utjecaj na taj zakon jer je do njih došao mail iz Hanžekovićevog ureda upućen Ministarstvu pravosuđa u kojem je prijedlog ovršnog zakona prepun sadržajnih komentara na štetu ovršenika.

No, Ministarstvo pravosuđa i HOK su, reagirajući na tvrdnje udruge, priopćili da se novi ovršni zakon radi u okviru imenovane radne skupine čijim je članovima dostavljen radni tekst nacrta zakona kako bi oni dostavili svoje prijedloge ili primjedbe radi dorade teksta nacrta zakona.

Slijedom navedenog, odvjetnik Damir Metelko, zamjenik imenovanog člana radne skupine iz redova Hrvatske odvjetničke komore, dostavio je svoje prijedloge i primjedbe na radni tekst zakona svim članovima radne skupine za izradu novog ovršnog zakona.

Ministarstvo naglašava kako je sudjelovanje odvjetnika Damira Metelka u izradi novog ovršnog zakona "isključivo sudjelovanje kao predstavnika Hrvatske odvjetničke komore, a ne ispred odvjetničkog ureda u kojem je zaposlen".

Radna skupina će i dalje biti otvorena za sve pristigle prijedloge i komentare koji će doprinijeti izradi kvalitetnijeg nacrta prijedloga ovršnog zakona pa će tako svi odvjetnici, javni bilježnici odnosno sve zainteresirane strane ovršnog postupka moći dostaviti prijedloge i komentare kada nacrt prijedloga novog ovršnog zakona bude objavljen u javno savjetovanje, kažu u Ministarstvu.

Napominju da je rješenje o osnivanju radne skupine za izradu Nacrta prijedloga ovršnog zakona objavljeno je na Internet stranici Ministarstva pravosuđa.

HOK je u priopćenju naveo da je odvjetnik Damir Metelko, član, odnosno zamjenik predstavnika u radnoj skupini za izradu nacrta prijedloga ovršnog zakona, uz odvjetnika Miću Ljubenka te da je imenovan 6. listopada 2017. temeljem zahtjeva Ministarstva pravosuđa koje je od Hrvatske odvjetničke komore, kao i od udruge Blokirani tražilo imenovanje članova radne skupine svojim dopisom od 21. rujna 2017.