RASIZAM U OSIJEKU

Ministarstvo osudilo napad na studenta iz Namibije

18.06.2013 u 16:55

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najoštrije osuđuje rasistički napad na Hendrika Muremija, studenta iz Namibije, stipendista Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se dogodio nedavno u Osijeku, stoji u priopćenju

Ovim putem još jednom apeliramo na sve građane da se odupru bilo kojim oblicima nasilja (verbalnom ili fizičkom), da se za njim ne povode te da u svom domu, školi, na svom radnom mjestu ili u javnom prostoru reagiraju na pojave nasilja tako da ga osude, od njega se ograde te ga pokušaju spriječiti. Svi imamo obvezu sudjelovati u suzbijanju bilo kakvog oblika rasizma ili diskriminacije uopće, navodi se u priopćenju MZOS-a.

Sukladno zaključcima Vijeća EU-a i Milenijskim razvojnim ciljevima prema kojima Afrika ima prioritet u dobivanju pomoći od EU-a, Hrvatska je kao punopravna članica europskoga znanstvenog i visokoobrazovnog prostora od akademske godine 2009./10. pokrenula Program razvojne pomoći. U program je trenutačno uključeno četvero studenata, dvojica iz Namibije, jedan s Mauricijusa te jedan iz Kenije. Stipendija studentima pokriva troškove zdravstvenog osiguranja te subvencionira troškove prehrane i smještaja u studentskom domu. Prvu godinu stipendije studenti uče hrvatski jezik na Croaticumu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega upisuju prvu godinu preddiplomskih studija na jednome od hrvatskih sveučilišta.

Nadamo se da se osječki slučaj i njemu slični oblici nasilja više nikada neće ponoviti. Nasilje u našemu društvu ne smije biti legitimno sredstvo djelovanja, zaključuje se u propćenju.