VOJNI ORKESTAR

Ministarstvo obrane kupuje instrumente od 200 tisuća kuna!

16.02.2011 u 09:17

Bionic
Reading

Mora da je hrvatski vojni orkestar u posljednje vrijeme znao zvučati pomalo raštimano – ne zato što nisu uvježbani, nego su očito svirali na instrumentima koji su već dali svoje. Zato će sada vojni svirači dobiti sasvim nova glazbala i pripadajuću opremu, sve skupa vrijedno 200 tisuća kuna s PDV-om, otkriva Novi list

Ministarstvo obrane još prije tjedan dana raspisalo je javni natječaj na kojem za potrebe orkestra Oružanih snaga u 2011. godini traži instrumente i opremu. Natječajem koji traje do 21. veljače vojnom orkestru žele se nabaviti: vibrafon, mini razglas, set bubnjeva, tri trube, tenor trombon, električna klavijatura, aktivni zvučnici, subwoofer – basbin, mikseta, 12 mikrofona i stalaka za mikrofon i dva bežična mikrofona.

MORH-ov orkestar sastoji se od Simfonijskog puhačkog orkestra, orkestra Hrvatske ratne mornarice (HRM) te klape HRM-a Sv. Juraj. Novom listu su otkrili da sva tri sastava vojnog orkestra godišnje odrade dvjestotinjak nastupa u zemlji i inozemstvu.

Lani su svirali 'na brojnim koncertima humanitarnog karaktera u Rijeci, Bjelovaru, Samoboru, Zaprešiću, Gospiću, Otočcu, Okučanima, Puli, Karlovcu, Kninu'... Gostovali su i izvan granica, u Lourdesu, Portorožu i Beču.

'Također, nastupaju na državnim i vojnim svečanostima, obilježavanju blagdana i obljetnica. Isto tako, trubači Orkestra OS RH izvode Mirozove kod polaganja vijenaca prigodom obilježavanja državnih blagdana te prigodom pokopa s vojnim počastima', istaknuli su u Ministarstvu.