ŠTROMAR PROZIVA

Ministarstva daju novac samo HDZ-ovim općinama

10.03.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika HNS-a i varaždinski župan Predrag Štromar ustvrdio je u petak da se novci ministarstva dodjeljuju općinama bez kriterija, odnosno samo onim općinama u kojima vlada HDZ, zbog čega je od premijera zatražio očitovanje je li trgovina utjecajem politika njegove Vlade

Štromar je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova rekao da je prošla Vlada bila katastrofalna te da je za sadašnju vjerovao da će krenuti u boljem smjeru, ali je pogriješio jer sada smatra da "Titanik Vlada Mosta i HDZ-a ne radi dobro“.

Pritom je rekao da su se prošle godine, kada je ministar poljoprivrede bio Tomislav Tolušić, novci dijelili bez kriterija. "Naša županija dobila je oko dva milijuna kuna, taj novac je podijeljen općinama samo gdje su načelnici bili iz HDZ-a, dok HSS, SDP i HNS nisu dobili ni kunu“, kaže Štromar.

Tvrdi da novce bez kriterija dijeli i Ministarstvo graditeljstva, napominjući da to nisu europski novci, već sredstva s kojima raspolažu ministarstva.

Štromar kaže da je Varaždinska županija zatražila rješavanje šest kritičnih prometnih točaka na cestama, a on je danas dobio informaciju iz MUP-a da je ministarstvo dalo novac samo za jedan projekt, i to općini u kojoj je načelnik HDZ-ovac.

Varaždinski župan kaže kako su se uvjerili da je sve to istina na Skupštini županije, gdje im je predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak rekao "što se tiče sredstava Ministarstva regionalnog razvoja, o njima se još nije raspravljalo i, ako budete dobri, budemo podijelili i vašim općinama".

"To je nevjerojatno svjedočenje onoga što se događa u našoj državi, ako si HDZ i Most dobit ćeš novce, to je glavni kriterij, a ako nisi onda nećeš dobiti novce", kazao je Štromar.

Iako je Varaždinska županija 2014. za razliku od Hrvatske imala rast BDP-a, a također ima najviši suficit između uvoza i izvoza i smanjen broj nezaposlenih Štromar kaže kako očito nisu dobri.

Štromar je zbog  Stričakove izjave poslao pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima koji dijele novac da im "objasni kako to i oni na sjeveru mogu biti dobri pa da onda nešto dobiju".

Projekti za koje sumnja da su dobili novac samo zato što su HDZ-ovi su uglavnom komunalne naravi, za njih se kandidiralo 25 općina iz županije, a dobilo ih je samo pet HDZ-ovih općina.

S obzirom da u našoj županiji od 28 općina i gradova imamo 14 načelnika iz HNS-a, onda je realno da bar pola tih projekata dobiju sredstva, rekao je Štromar dodavši da HDZ ima samo 11 općina, ali "dobivaju sve ili najviše".