PRITUŽBE PACIJENATA

Ministar zdravstva sve je više ministar financija

25.03.2009 u 16:59

Bionic
Reading

Prvi rezultati zdravstvene reforme, koje je jučer predstavio ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, pokazuju financijske dobitke u zdravstvu. No istodobno se ništa nije učinilo u reorganizaciji sustava zbog kojega su zdravstveni radnici nezadovoljni, a pacijenti i dalje ne mogu ostvariti svoja prava, ocijenili su čelnici udruga pacijenata i obiteljskih liječnika

'Stječe se dojam da se reformi pristupilo prebrzo i neorganizirano, da u sustavu vlada kaos zbog kojega se pacijenti, koji sada financijski izdvajaju više, a i dalje imaju problema s ostvarivanjem svojih prava, osjećaju još nesigurnije', smatra Mensura Dražić, predsjednica Koalicije četrdesetak udruga u zdravstvu, izvještava Hrvatska televizija.

Ministar zdravstva sve više postaje ministar financija, a sve manje zdravstva, smatra predsjednik Hrvatske udruge pacijenata Marijo Drlje. Dodao je da se izgubio bolestan čovjek koji i na preporuku svog liječnika ne može dobiti potreban lijek, iako plaća i osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje.

U dva mjeseca reforme izmučeni su i liječnici i pacijenti, zaključio je čelnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Mario Malnar. Dodao je da obiteljski liječnici neće odustati od nenaplate participacija, a spremaju se i tužiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zbog nezakonite uskrate dijela glavarina.

Posljednja afera s HZZO-om otkrivena je u Splitu. Slobodna Dalmacija je objavila da je jedna Splićanka ostala dužna 61 kuna za jednu neplaćenu ratu dopunskog osiguranja. Sada joj se zbog ovrhe i troška javnog bilježnika taj iznos sa zateznim kamatama popeo na 266 kuna.