ZNAO JE ZA PEZINO NEDJELO

Ministar se riješio kompromitiranog savjetnika pod pritiskom medija

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odlučio je smijeniti svoga savjetnika za zemljišnoknjižno pravo Ivicu Pezu, kojega je na tu dužnost imenovao početkom rujna. Miljenić se zahvalio Pezi na savjetničkim uslugama nakon što je Večernji list objavio da je za bliskog suradnika postavio osobu koja je prije četiri godine bila u središtu pravosudne korupcijske afere i protiv koje je USKOK vodio kazneni postupak

'Nakon konzultacija s Pezom o svim okolnostima i detaljima njegova slučaja ministar pravosuđa Orsat Miljenić zaključio je da je neodrživ daljnji angažman suca Peze kao savjetnika za zemljišnoknjižno pravo', kratko kazano Večernjem listu u Ministarstvu pravosuđa. Dan ranije u ministarstvu su tvrdili da je Pezo stručnjak i da je USKOK odustao od njegova progona pa je zato izabran za savjetnika ministra. A u ministarstvu su u tijeku projekti vezani uz zemljišne knjige pa im je Pezo koristan u tom pogledu.

Tportal iz resornog ministarstva doznaje da je ministar Miljenić bio svjestan sporne prošlosti suca Peze, no da su njegova 'znanja i sposobnosti' bila glavni razlog zapošljavanja na mjesto savjetnika. Bilo im je dovoljno to što zakonski nije bilo nikakvih prepreka. Tek nakon novinskih napisa i medijskog pritiska, ministar je jučer zapravo prvi puta razgovarao s Pezom i smijenio ga isključivo pod pritiskom medija.

Sandra Artuković Kunšt nije htjela komentirati slučaj niti odgovoriti na pitanje kako se mogao takav propust dogoditi baš u Ministarstvu pravosuđa, rekla je samo da odgovor na pitanja možemo iščitati iz obrazloženja odluke o Pezinoj smjeni.

Podsjetimo, Pezu se teretilo da je kao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu nezakonito zaposlio savjetnika. Tu 'uslugu' zamolio ga je sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar, a USKOK je za to saznao jer je Gašpar bio pod istragom za korupciju pa mu je prisluškivao telefone. Protiv Peze je bila podignuta optužnica, Županijski sud u Zagrebu ju je i potvrdio, ali je potom srušena na Vrhovnom sudu. Iako je iz snimke bilo nedvojbeno da se Pezo ogriješio o zakon, suci Vrhovnog suda su rekli da je dokaz nevaljan jer je riječ o takozvanom slučajnom dokazu. Nalog za prisluškivanje bio je izdan za Gašpara, i to za korupciju, pa se po stavu Vrhovnog suda nije mogao primijeniti na drugu osobu i drugo djelo. Takav sudački manevar spasio je Pezu, ali i još podosta kompromitiranih imena, od kaznenog progona. Pezo je nakon afere smijenjen s funkcije predsjednika suda, ali je ostao sudac.

Inače, Pezo je imenovan predsjednikom Općinskog suda u Zagrebu u vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera, kada su ministri pravosuđa postavljali šefove sudova. Prije nego što je ušao u sudačke vode Pezo je gradio karijeru u tajnoj službi – bivšem HIS-u. Podaci iz njegove imovinske kartice iz 2010. (otprije nego su suci isposlovali da njihova imovina opet bude tajna pred građanima) govorili su da ima stan na moru od 70 kvadrata, da je suvlasnik stana u Zagrebu od 90 metara četvornih te vikendice od 50 kvadrata u Zagorju. Vozio je Mercedes, posjedovao kolekciju umjetničkih slika, a prijavio je ušteđevinu od 700.000 kuna i kredite od 150.000 kuna. Zanimljivo je da je Pezo dotičnom Josipu Biliću, nećaku prijatelja bivšeg suca Bariše Gašpara, nabavio pitanja za pismeni ispit na testu za prijem sudačkog savjetnika, ali je ovaj unatoč tome bio tek 24., odnosno predzadnji.