VIJEĆE FAKULTETA STALO UZ STUDENTE

Ministar Primorac se ponaša kukavički

22.04.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta podržalo je na sjednici zahtjeve studenata. Prosvjed studenata FF-a sigurno će trajati do kraja tjedna

Fakultetsko vijeće pridružilo se akciji studenata i kao svoj doprinos - u sklopu svjetskog tjedna protiv komercijalizacije obrazovanja - donijelo odluku o prekidu nastave do kraja radnog tjedna, rekao je prodekan za nastavu Damir Boras na konferenciji za novinstvo nakon sjednice.

S obzirom na dosadašnje neuspješne institucionalne akcije, Fakultetsko vijeće smatra da su metode kojima se akcija provodi legitimne i primjerene postavljenim ciljevima. Također zahtijeva da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama, navodi se u odlukama Vijeća

Studenti prate što mediji govore o njihovoj pobuni

Ukoliko se do sjednice Vijeća 29. travnja 2009. ne dobije očitovanje resornog ministra i Vlade RH, Vijeće Filozofskog fakulteta odlučit će o daljnjim koracima, rekao je prodekan.

Na novinarski upit što će se dogoditi ako studenti nastave s blokadom i nakon ponedjeljka, Boras je rekao da će u tom slučaju odmah sazvati novu izvanrednu sjednicu Vijeća. O razmjerima ove studentske inicijative kaže da se savjetovao s mnogim stručnjacima te da je procijenjeno da studenti Filozofskog fakulteta nisu sami, već da se radi o globalnom trendu.

Predstavnici studenata nakon sjednice Vijeća novinarima su rekli kako smatraju sramotnim i kukavičkim ponašanje ministra znanosti obrazovanja i športa koji se, po njihovim riječima, nije udostojao čak ni komentirati blokadu nastave na dva velika i značajna fakulteta u Hrvatskoj. Za predstavnike Sveučilišta kažu da manipuliraju statističkim podatcima govoreći da prosječna školarina u Hrvatskoj iznosi 400 eura, dok je činjenica, prema službenim podacima, da iznosi 950 eura.

Oko tisuću studenata, okupljenih u Nezavisnu inicijativu za pravo na besplatno školovanje, i danas, treći dan zaredom, nastavilo je s blokiranjem nastave na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, potpora im stže od kolega s FPZ-a, njihovu ideju nakon Zadrana podržali su i kolege s FF-a u Rijeci gdje njih četrdesetak također prosvjedovalo. 

Prodekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras potvrdio je da je na fakultetu sve mirno, nema nikakvih incidenata, a ispiti i međunarodni skupovi normalno se održavaju, rekao je Boras.

I studenti zadarskog Sveučilišta danas su nastavili prosvjed koji su počeli jučer kako bi se solidarizirali sa studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu u zahtjevu protiv komercijalizacije studija. Tijekom noći bili su u zgradi Sveučilišta.

Studenti su objavili da neće ometati najavljene ispite i znanstveni rad profesora, ali predavanja danas nije bilo i jer se, kako su rekli, s njima i njihovim zahtjevima solidalizirao velik broj profesora.

U 16 sati, kako je najavljeno, predavanje bi trebala održati zagrebačka studentica Marija Rogljić, koja će govoriti o socijalnim aspektima prosvjeda studenata. U 18 sati studenti prosvjednici imat će redovitu filmsku večer, a u 20 sati sastanak na kojem će biti riječi o daljnjem tijeku prosvjeda.

Studenti pred Filozofskim fakultetom u Rijeci

Glasnogovornica studenata Filozofskog fakulteta sinoć je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno rekla kako se čeka službeno očitovanje Ministarstva na njihove zahtjeve.

Navela je da jedino Ministarstvo može donijeti novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i odluku o ukidanju školarina na svim razinama za cijelu Hrvatsku.

'U protivnom, moglo bi se dogoditi da Filozofski fakultet, koji nas podržava, može ukinuti školarine, a ostali fakulteti ne, pa bi došlo do nesklada', rekla je studentica.

Studentima Filozofskog fakulteta potporu je danas iskazao i Studentski zbor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. 'Smatramo da, ako želimo postati 'zemlja znanja', moramo omogućiti školovanje većem broju ljudi.

Obrazovanje ne smije postati privilegija, već osnovno pravo', navodi se u priopćenju Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U skladu s tim pozivaju sve odgovorne institucije, Sabor, Vladu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da zajedničkim naporima, zajedno sa studentima, redefiniraju cijeli sustav financiranja visokoškolskog obrazovanja, kako bi se osigurala veća kvaliteta studijskih programa, dostupnih svim građanima Republike Hrvatske.

Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, obratio se danas javnosti otvorenim pismom. Pojasnio je da su na Sveučilištu, između ostalog, uvedena pravila po kojima se visina participacije određuje na temelju uspješnosti svakog studenta, prvo na kvalifikacijskom ispitu, pa zatim i tijekom studija.

'Po njima su najbolji studenti oslobođeni plaćanja, u sljedećoj skupini participacija raste linearno s mjestom na listi, dok oni iz treće skupine plaćaju maksimalnu školarinu. Iako postoje odstupanja od fakulteta do fakulteta, svaka od tih skupina najčešće obuhvaća oko trećinu studenata.

Filozofski fakultet nije prihvatio pravila igre - Aleksa Bjeliš

U višim godinama ne koriste se liste, nego participacija ovisi isključivo o individualnom uspjehu studenta u protekom dijelu studija. Time smo, jednostavno govoreći, uveli sustav po kojem je prihod fakulteta to manji što su studenti uspješniji.

To je ključna novina; participacije prestaju biti komercijalna kategorija, i postaju instrument za stimuliranje uspješnosti u studiju'.

Danas 27 od sveukupno 33 sastavnice Sveučilište primjenjuje takav sustav, za koji smo do sada imali samo pozitivne dojmove studenata.

Nažalost, među sastavnicama koje taj sustav nisu prihvatile, je i Filozofski fakultet. Dekan je takvu odluku Fakulteta redovito u protekle dvije godine obrazlagao tehničkim razlozima, ne prihvaćajući sugestije koje su bile predlagane u raspravama na sveučilišnim tijelima, o tome kako je tehničke prepreke moguće riješiti', priopćio je Bjeliš.

Rektor je izrazio žaljenje što, 'unatoč svim nastojanjima', nije uspio postići da se 'novi model participacije uvede na sve sastavnice. Podsjećajući da su mu u tom pogledu ovlasti prilično ograničene, najavio je da će prilikom pripreme odluke o upisima za akademsku godinu 2009./2010. napraviti sve što je u njegovoj moći da uvjeri Senat i čelnike 'sastavnica' u potrebu da svi usvoje taj model.