BRIŠU SE NAKON 20 GODINA...

Ministar pravosuđa Miljenić uvodi registar pedofila

19.07.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Ministar Orsat Miljenić na sjednici Vlade predstavio je novi zakon kojim se prvi put u Hrvatskoj uvodi registar počinitelja kaznenog djela seksualnog delikta nad djecom

Radi se o novom Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Njegovi dijelovi su do sada bili regulirani u Kaznenom zakonu i nekim podzakonskim aktima - rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Najveća novost Zakona je registar počinitelja seksualnih delikata nad djecom: 'Uvodi se mogućnost davanja podataka iz registra na sljedeći način: ideja je da sva ministarstva kroz zakone propišu koji su to poslovi gdje se dolazi u doticaj s djecom i za koje će se tražiti, kod zapošljavanja, potvrda da ta osoba nije u registru. Registar je tajan, ali ako se osoba javlja na poslove s djecom, morat će imati tu potvrdu', rekao je Miljenić smatrajući da se samim time osobe koje znaju da su u registru neće se ni javljati na takve poslove.

Time ćemo osuđenike eliminirati iz doticaja s djecom. Smatramo da će ovo donijeti pojačanu zaštitu djece, a ići ćemo i korak dalje od propisane Konvencije te u registar unijeti i osobe koje su evidentirani kao trgovci djecom', kaže Miljenić. No svaki taj seksualni prijestupnik će nakon određenog vremena, odnosno nakon rehabilitacije, biti izbrisan iz registra:

'Rehabilitacija za pojedina djela iznosi 20 godina. Mi smo za ova kaznena djela seksualnog delikta broj godina za rehabilitaciju poduplali tako da rehabilitacija počinje teći tek nakon izdržane kazne. Pitanje je, dakle, koliko je racionalno da netko nakon toliko godina, u 50., 60. ili 70. godini traži posao?' objasnio je Miljenić novinarima koji su se pitali kako je moguće da pedofili nakon nekog vremena budu izbrisani s 'crne liste'.

Ovaj zakon, osim registra, donosi i mogućnost razmjene podataka o počiniteljima kaznenih djela u svim zemljama Europske unije: 'Njime ćemo onemogućiti da osuđene osobe steknu prava, koja ne bi smjela, u drugim zemljama EU. Ljudi koji budu osuđeni kod nas bit će vani evidentirani i obrnuto.'