oduševljeni odlukom

Ministar Pavić našao rješenje za manjak radnika u građevini: Stižu Ukrajinci

25.03.2018 u 18:49

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić potpisao je prije nekoliko dana u Kijevu s ukrajinskim premijerom Vladimirom Grojsmanom memorandum o suradnji. Pavićeva ministarstva s ukrajinskim ministarstvom socijalne politike, čime se polako otvaraju vrata za dolazak Ukrajinaca u Hrvatsku

'Potpisali smo memorandum kojim se otvaraju novi procesi na tržištu rada. Za sada imamo kvote radnika koje su relativno male, no ideja je uspostaviti partnerske odnose između Hrvatske i Ukrajine na tržištu rada. To je proces koji traje, ali su prvi koraci već napravljeni. Između ostalog, uskoro će biti povezani i zavodi za zapošljavanje Hrvatske i Ukrajine te će poslodavci imati uvid u raspoložive zaposlenike, dok će ukrajinska strana moći vidjeti koji se poslovi nude, rekao je Pavić Večernjem listu.

'Bitno je znati da nemamo namjeru stvarati konkurenciju domaćim radnicima i rušiti cijenu rada, već prvenstveno nadopuniti tržište rada deficitarnim zaposlenicima' rekao je Pavić.

Tijekom prošle godine Ukrajinci su, po broju izdanih boravišnih dozvola, bili treći stranci u Hrvatskoj, nakon državljana BiH i Srbije. Nisu to, u ovome trenutku, još uvijek pretjerano velike brojke.

Ukupno je državljanima Ukrajine izdano 538 boravišnih dozvola, njih 433 izdano je radi zaposlenja u Hrvatskoj, 61 Ukrajinac ili Ukrajinka dobili su 'papire' radi spajanja obitelji, odnosno preseljenja bračnog partnera, dok su se ostali privremeno uselili u Hrvatsku radi školovanja i ostalih razloga

  • +4
Ministar Marko Pavić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač