DOK SE DRUGI POVLAČE

Ministar obrane za slanje vojnika iz BiH u Afganistan

12.10.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić potvrdio je u ponedjeljak kako osobno podupire sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u vojnoj misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF) te je istaknuo kako bi BiH time puno dobila na međunarodnoj pozornici.

Govoreći tijekom rasprave na seminaru o planiranju sudjelovanja u međunarodnim mirovnim operacijama što ga je u Sarajevu organizirala misija OESS-a u BiH, Cikotić je kazao kako su već obavljene sve potrebne analize koja su dokazale kako bi trebalo sudjelovati u afganistanskoj operaciji.

"Afganistan je rizičan no nesudjelovanje (u operaciji ISAF-a) još je rizičnije", ustvrdio je Cikotić dodajući kako bi slanjem vojnika u Afganistan BiH dokazala da je sposobna i spremna biti punopravnom članicom NATO-a.

BiH, koja je trenutačno članica NATO-va programa "Partnerstvo za mir", početkom mjeseca predala je zahtjev za odobravanje Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu (MAP), a predstavnici njenih vlasti očekuju kako bi taj posljednji ključni korak ka punopravnom članstvu mogao biti i odobren iduće godine.

Predsjedništvo BiH na sjednici održanog prošli tjedan razmatralo je prijedlog Ministarstva obrane o slanju pripadnika bosanskohercegovačke vojske u Afganistan, no za sada nije donijelo konačnu odluku o tome. Tu informaciju državni vrh BiH za sada je tek "primio k znanju".

Prema ranije objavljenim planovima, BiH bi u Afganistan mogla poslati pirotehničare koji su već bili angažirani u Iraku te jednu pješačku postrojbu, vjerojatno veličine satnije.

Ministar Cikotić u ponedjeljak je istaknuo kako bi sudjelovanje u operacijama ISAF-a pridonijelo kvaliteti OS BiH i ubrzalo približavanje NATO-u dok bi odbijanje takve mogućnosti zapravo dovelo u pitanje spremnost BiH da se doista priključi NATO-u što bi, po ocjeni ministra obrane, bilo vrlo rizično za BiH i njenu vlastitu sigurnost.