OSAMA AL-DŽUVALI

Ministar obrane - časnik koji je uhitio Saifa Gadafija

22.11.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) imenovalo je za ministra obrane zapovjednika snaga koje su u Zintanu uhvatile Saifa al-Islama Gadafija, sina bivšeg vođe, otkrio je u utorak izvor iz vijeća

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda stigao je u utorak u Tripoli, gdje će se sastati s novim libijskim vlastima nakon što je u subotu uhićen sin bivšeg vođe Moamera Gadafija Saif al-Islami na jugu Libije, javio je Reuters.

Luis Moreno-Ocampo i pomoćnica tužitelja Fatu Bensuda predvode izaslanstvo koje se treba susresti s libijskim dužnosnicima oko usklađivanja nakon uhićenja Saifa al-Islama Gadafija i objave uhićenja Abdalaha Al-Senusija, koje još nije potvrđeno', priopćeno je iz Ureda tužitelja ICC-a.

'Razgovarat ću s predstavnicima vlasti i zatražiti da me se obavijesti o nacionalnim postupcima koje bi željeli provesti', izjavio je tužitelj Moreno-Ocampo u priopćenju.

Međunarodni kazneni sud izdao je 27. lipnja uhidbeni nalog protiv pukovnika Moamera Gadafija, Saifa al-Islama i bivšeg šefa libijskih obavještajnih službi Abdalaha al-Senusija, sumnjičeći ih za zločine protiv čovječnosti počinjene nakon 15. veljače u gušenju pobune u Libiji.

Osama al-Džuvali, zapovjednik vojnog vijeća u Zintanu, bit će ministar obrane u prijelaznoj vladi koja bi Libiju trebala voditi do izbora.

Nova vlada dogovorena je kasno u ponedjeljak navečer i trebala bi biti službeno predstavljena kasnije u utorak.

U vladi je najviše liberalnih sekularista i ključne dužnosti nisu povjerene islamistima, piše Reuters pozivajući se na svoje izvore.

Dosadašnji libijski izaslanik pri UN-u imenovan je ministrom vanjskih poslova, a NTC je prihvatio i neke dužnosnike iz bivše Gadafijeve vlade. Tako je za ministra nafte imenovan direktor iz naftne tvrtke, a dosadašnji ministar financija ponovo je imenovan.

Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), stigao je u utorak u Tripoli gdje s dužnosnicima NTC-a razgovara o sudbini Saifa al-Islama, koji je uhvaćen na jugu Libije. Za njim je ICC raspisao tjeralicu, no moguće je da mu bude suđeno i u Libiji.

Džuvali je bivši časnik libijske vojske. Njegove su snage u Zintanu odigrale ključnu ulogu u ofenzivi na Tripoli koja je u kolovozu srušila vladavinu pukovnika Moamera Gadafija.