državni program partnerstva

Ministar obrane Banožić u posjetu SAD-u, sudjelovat će na obljetnici suradnje Nacionalne garde Minnesote i HV-a

21.07.2021 u 10:53

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom u službenom su posjetu SAD-u u povodu obilježavanja 25. obljetnice suradnje Nacionalne garde Minnesote i Hrvatske vojske u sklopu Državnog programa partnerstva (SPP), priopćio je u srijedu MORH

Ovo je prvi službeni posjet ministra obrane Banožića Sjedinjenim Državama od stupanja na dužnost.

U ponedjeljak, Banožić i Hranj su posjetili tvornicu helikoptera Sikorsky u Connecticutu i razgovarali s izaslanstvom tvrtke na čijem je čelu Paulom Lemmom.

Ova je tvrtka vodeći proizvođač helikoptera koji proizvodi modele kao što su UH-60 Black Hawk i SH-60 Seahawk.

MORH u priopćenju ukazuje na važnost projekata vojno-tehničke suradnje sa SAD-om koji obuhvaćaju donaciju i nabavu helikoptera UH-60M Black Hawk za OSRH te dodaje da je ministar Banožić na susretu izjavio kako je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici kojoj je cilj prijelaz na opremu zapadnog podrijetla.

"Nakon navedene donacije odlučili smo nabaviti dva dodatna Black Hawk helikoptera, za što smo izdvojili 85 milijuna dolara. Naša ambicija je nastaviti razvijati ovu investiciju jer kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put“, rekao je ministar obrane i izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju različite treninge i obuke u SAD-u specijalizirane upravo za helikoptere Black Hawk.

"Imamo i dva pilota za stjecanje dodatnih sati leta u Minnesoti u suradnji i uz pomoć Nacionalne garde Minnesote. Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme, već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci“, dodao je Banožić.

Helikopteri Black Hawk, pojašnjava se u priopćenju, mogu se koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitno zračno medicinsko prevoženje.