NAKON REGISTRA BARANITELJA

Ministar Matić: Objavio bih ja i registar partizana

Bionic
Reading

'Objavio bih ja i registar članova NOB-a, ali pod jednakim uvjetima kao i Registar hrvatskih branitelja', rekao je ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić Fred odgovarajući na upit o zahtjevu koji je novome ministru branitelja uputio Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke

Naime, u otvorenom pismu koje je Pavković uputio medijima stoji kako od ministra Matića, čije će ministarstvo skrbiti i o članovima NOB-a, traži da se prije formiranja uprave o skrbi za članove NOB-a 'objavi i njihov popis kako bi se vidjelo o kojem se broju ljudi radi, u kojim su partizanskim postrojbama i koliko dugo bili, što su radili i kakve su naknade primali do početka 90-ih godina'.

Pavković pojašnjava da bi zbog hajke koja se podigla oko objave Registra branitelja trebalo objaviti i popis veterana Drugoga svjetskog rata i pita se zašto bi taj popis bio tajan, a popis hrvatskih branitelja – javan. Novom ministru je predložio i da objavi popis svih onih hrvatskih branitelja koji su od 1991. godine pa do danas sebi oduzeli život.

'Ja sam uvijek za pravdu, poštenje i jednakost. Ako ćemo objaviti Registar hrvatskih branitelja, onda ćemo objaviti i popis članova NOB-a', ponovio je Matić, dodavši kako to ipak smatra provokativnim pitanjem. Napomenuo je da se uprava koja će skrbiti o članovima NOB-a tek ustrojava i da se on tek upoznaje s tom problematikom, te nije mogao reći o kojem se točno broju članova NOB-a o kojima će skrbiti njegova uprava radi.

'Uvijek kažem da ja nudim sebe prvog na provjeru. Želim da hrvatski branitelji budu cvijet ove države i smatram da kada branitelji počiste ispred svog praga, onda imaju pravo čistiti i tuđe, odnosno tražiti što god hoće', rekao je Matić za Slobodnu Dalmaciju