revitalizacija hrvatske

Ministar Marić i Čačić ugovorili davanje Arboretuma Opeka Vinica Varaždinskoj županiji

10.04.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić i varaždinski župan Radimir Čačić u srijedu su potpisali Ugovor o uporabi Arboretuma Opeka Vinica, kojim je taj jedan od najpoznatijih hrvatskih arboretuma dat na dugotrajnu upotrebu Varaždinskoj županiji, koja će ga ustupiti Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan

Marić je izjavio kako su ovakvi dogovori vrlo bitni za revitalizaciju cijele Hrvatske, koja ima na tisuće nekretnina koje su godinama propadale. Do sada je, tvrdi, njegovo ministarstvo donijelo više od 1300 odluka u korist županija, gradova i općina, čime se aktivirao veliki potencijal za zapošljavanje i nove investicije.

'Kada to tako postavimo po cijeloj Hrvatskoj, onda cijela Hrvatska živi i oživljava. Puno toga ima diljem Hrvatske što nije ni registrirano, pa nam ovakvi sastanci beskrajno znače jer dobivamo informacije i potičemo predmete koji su stari i zapušteni i po 15 godina. Zatekao sam više od 60.000 neriješenih predmeta, a od toga se velik broj odnosi na jedinice lokalne i regionalne samouprave', rekao je Marić.

Čačić je pojasnio da u ovom slučaju postoji nekoliko komponenti u jednom projektu, a to je Arboretum koji je od europskog značaja, ruševine dvorca Bombelles pod zaštitom i Srednja škola Vinica koja je kao županijska škola izabrana za Centar kompetentnosti u Hrvatskoj u području hortikulture, urbanih parkova i poljoprivrede.

'Da bi mogli napraviti korak dalje i uzeti 70 milijuna europskog novca, od čega 30-tak milijuna ide u rekonstrukciju samog dvorca, taj dvorac mora biti ili u vlasništvu, ili na dugotrajnu upotrebu školi i to se ovim potpisom postiže. Već smo dobili službene suglasnosti za korak dalje, a sada imamo i formu te ćemo to pretvoriti u realizaciju projekta, na što ćemo nadograditi 30-tak milijuna našeg novca', ustvrdio je.

Čačić je najavio da će iskoristiti gostovanje ministra Marića i za još neke druge objekte, izvijestivši da je pri kraju proces kupnje prostora na kojem se razvija poljoprivredna zadruga Vidovec koja želi aplicirati za EU fondove.

Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica na čijem se području nalazi arboretum, rekao je kako se na ovaj ugovor nažalost predugo čekalo.

'Župan je rekao da je bilo puno stvari koje je trebalo riješiti. Mi smo bili partneri županu, dakle nije on išao jednim, a mi drugim putem jer imali smo isti cilj, ali bez pomoći države, bez Vlade i premijera Plenkovića, bez ministra i njegovih suradnika to se ne bi dogodilo', rekao je.

Napomenuo je da se o ovom arboretumu uči na engleskim sveučilištima Cambridge i Oxford, što dovoljno govori o njegovu značaju.