SVEČANOST U DUBROVNIKU

Ministar Marić i biskup Uzinić potpisali ugovor o darovanju zemljišta za novu crkvu i pastolarni centar

19.03.2019 u 20:22

Bionic
Reading

Nakon što je na sjednici u Dubrovniku 1. veljače ove godine Vlada RH donijela odluku o darovanju 18 milijuna kuna vrijednog zemljišta Dubrovačkoj biskupiji za izgradnju crkve i pastoralnog centra s pratećim sadržajima, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je u utorak u Dubrovniku s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem ugovor o darovanju

Riječ je o tri čestice površine 6221,80 metara četvornih na području gradskog naselja Solitudo na poluotoku Lapad u vrijednosti 17 milijuna i 870 tisuća kuna.

Kako je naglašeno na sjednici Vlade u Kneževu dvoru 1. veljače, darovanjem zemljišta umanjuje se obveza Republike Hrvatske prema Katoličkoj crkvi i njenim institucijama zbog oduzimanja imovine u vrijeme Jugoslavije.

Iz Dubrovačke biskupije istaknuli su kako im je od 1945. do 1958. godine nacionaliziran velik broj nekretnina (samostalnih stambenih objekata i zemljišta). Samo unutar povijesne jezgre Dubrovnika nacionalizirano je više od 120 stanova procijenjene ukupne površine više od deset tisuća metara četvornih, za koje, kako su istakli, nije moguć naturalni povrat.

Osim zemljišta u Solitudu, na sjednici Vlade u Dubrovniku odlučeno je o darovanju Dubrovačkoj biskupiji i nekretnine u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a riječ je o ruševnoj zgradi površine 678,44 metra četvorna, koja je neposredno povezana sa zgradom Biskupske palače. Nakon obnove i rekonstrukcije planira se useljavanje mladih obitelji.

Ministar Marić tijekom utorka sastao se i s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i predstavnicima Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, a sve zbog imovine kojom upravlja Ministarstvo državne imovine.

Odlukom Vlade RH na sjednici u Dubrovniku Gradu Dubrovniku darovana je nekretnina površine 2576 metra četvorna u gradskom naselju Komolac za izgradnju dječjeg vrtića, Metkoviću je darovana nekretnina površine 18.822 metra četvorna za izgradnju komunalnog gospodarstva za zbrinjavanje otpada, Gradu Korčuli nekretnina površine 115 metara četvornih za kulturno-izložbeni prostor, a Pločama vojarna „Sidrište“ Općini Konavle darovano je zemljište površine 22.230 metara četvornih u Cavtatu za izgradnju osnovne škole i dječjeg vrtića, kao i vojna građevina s pripadajućim zemljištem u Zračnoj luci Dubrovnik, ukupne površine 230 tisuća metara četvornih za gospodarski razvoj te tunel na rtu poluotoka Sustjepan, površine 830 metara četvornih, za projekte društvenog sadržaja. Državna nekretnina na Lastovu namijenjena je za projekt turističke zone.