FISKALNA ODGOVORNOST NA VLADI

'Ministar koji ne poštuje zakon leti van'

19.11.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će izdati obveznice u iznosu od četiri milijarde kuna - za što ministar financija Ivan Šuker kaže da nije novi dug. Također, u Sabor su uputili Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim će se na svim razinama kontrolirati novac poreznih obveznika

Vlada je donijela odluku o izdavanju obveznica uz plasman na domaćem tržištu kapitala u iznosu od četiri milijarde kuna.

'Ovo nije povećanje duga, nije dobro krivo interpretirati', rekao je ministar financija Ivan Šuker i objasnio za što će taj novac utrošiti.

'Mi ćemo ovime promijeniti ročnosti i strukture postojećeg duga i smanjujemo opasnost od refinanciranja. Da ne bude preveliko opterećenje u jednoj godini, 3,6 milijarde utrošit ćemo za refinanciranje trezorskih zapisa, a ostalo za financiranje kratkoročnog duga i time smo refinancirali sve svoje obveze', rekao je Šuker i naglasio da se ne povećava javni dug za četiri milijarde, 'nego se refinanciraju obveze iz prethodne godine'.

Vlada je donijela Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji bi, ako ga prihvate u Saboru, trebao stupiti na snagu 1. siječnja.

'Zakon o fiskalnoj odgovornosti jedna je od ključnih i osobito važnih mjera programa gospodarskog oporavka, kojim idemo korak dalje s fiskalnom odgovornošću. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja i nikada ništa neće biti isto kao prije', rekla je premijerka Jadranka Kosor

Kaže da Zakon obuhvaća sve jedinice lokalne samouprave i sva tijela koja se vežu na Vladu. Uvest će se prethodna financijska kontrola i kontrola na svim razinama i izjava o fiskalnoj odgovornosti koja će jamčiti zakonito, namjensko i učinkovito korištenje sredstava.

'Govorim o članovima Vlade - ako se dogodi da netko od ministara prekrši odredbe ovoga zakona, morat će staviti mandat na raspolaganje Vladi odnosno tijelu koje ga je izabralo', najavila je Kosor. 'Tim zakonom vidjet će se da kad govorimo o odgovornosti - političkoj i fiskalnoj - mislimo ozbiljno.'

Isto tako, novim zakonom zastupnici neće moći podnositi amandmane na donošenje proračuna ako se time povećavaju ukupni rashodi.

Donesen je i novi Zakon o cestama koji je predstavio ministar prometa Božidar Kalmeta. Rekao je kako su novim zakonom obuhvaćene lokalne, gradske i državne ceste čija se uknjižba sada napokon dovršava.

'Osim toga, postigli smo decentralizaciju upravljanja cestama. Ceste će biti javno dobro u vlasništvu lokalne samouprave i ne može se otuđiti niti se stjecati vlasnička prava', rekao je Kalmeta i dodao da svi gradovi s više od 35 tisuća građana trebaju podijeliti poslove održavanja javnih cesta te im se prepušta građenje i održavanje. 'Sredstva za gradske ceste osigurat će se iz godišnjih naknada za uporabu cesta proporcionalno duljini cesta.'

Novim Zakonom proširuje se i krug osoba s invaliditetom koje mogu ostvariti pravo na oslobađanje plaćanja cestarine i na kategoriju osoba kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida od 100 posto.

Vlada je prvi dio sjednice posvetila uvrštavanju sinjske alke, medičarskih proizvoda i glazbenog izričaja ojkanja na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine. Javili su se ministar kulture Božidar Biškupić i ministar turizma Damir Bajs koji smatraju da će to pomoći u promociji Hrvatske.

'Mislim da bismo se trebali veseliti jer smo na samome vrhu po broju kulturnih vrednota', rekla je premijerka Jadranka Kosor