SPLITSKI ŽNJAN KAO SIMBOL

Ministar graditeljstva bježao zbog pitanja o bespravnoj gradnji

20.09.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Splitu je doslovno bježao od novinara, ne želeći odgovoriti zašto država odbija provesti pravomoćna rješenja o uklanjanju čak 27 bespravnih kafića i klubova na plaži Žnjan, jednom od simbola nereda u prostoru i na pomorskom dobru

Štromar je prilikom dolaska u zgradu Splitsko-dalmatinske županije promrmljao da je 'upoznat sa situacijom', a nakon sastanka i kratke izjave za novinare odbio je sva pitanja i izjurio iz dvorane.

Kako je tportal već pisao, deseci ugostiteljskih objekata na Žnjanu već godinama ilegalno okupiraju najveću kupališnu površinu na Jadranu. Dio njih imao je jednogodišnja 'koncesijska odobrenja' i dozvolu za postavljanje modula od 12 četvornih metara, no svi su se proširili i na više stotina kvadrata. Ovog ljeta, budući da nova odobrenja nisu izdana, rdaili su potpuno bespravno.

  • +4
Kafići na splitskoj plaži Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Građevinski inspektori nakon velikog pritiska javnosti izdali su rješenja za rušenje, no ona se ne provode.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ovog tjedna uputio je žnjanskim ugostiteljima opomenu kojom traži da podmire svoja dugovanja za 2015. i 2016. godinu, te kazao da je namjera gradskih vlasti 'dokinuti neodrživo i nezakonito stanje na Žnjanu zbog interesa građana i svih koji koriste područje Žnjana'.

Štromar, od kojega se očekuje akcija, pojavio se u Splitu i o ovom problemu nije želio prozboriti ni riječi. Navodno će se susresti s Krstulovićem Oparom.

Kao ministar graditeljstva potpisao je ugovor o početku energetske obnove osnovnih škola u Omišu, Dicmu, Sinju i Postirama na Braču, te srednje škole u Vrgorcu, najavivši da će uskoro biti raspisan i natječaj za energetsku obnovu zgrada iz javnog sektora.

  • +7
Predrag Štromar u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Za idućih nekoliko godina njegovo ministarstvo raspolagat će s 2,3 milijarde kuna za ovu namjenu, uz predviđanje da će to pokrenuti investicije u građevinskom sektoru u vrijednosti od oko pet milijardi kuna.

Iduće godine, najavio je Štromar, na red bi trebao doći i natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, te je pozvao građane da 'veeć sada počnu pripremati dokumentaciju'.