PREPOROD PLANIRA PROTUTUŽBU

Ministar Fuchs tužio sindikat zbog povrede časti

14.02.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je danas tužbu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa protiv Preporoda 'pokušajem zastrašivanja' i 'presedanom u odnosima predstavnika vlasti i sindikata'

Fuchs je nedavno tužio Preporod zbog "povrede časti, ugleda i dostojanstva" koje mu je taj sindikat nanio optuživši ga da se okoristio propustom ministarstva koje je poslalo nevjerodostojne podatke o broju članova Preporoda Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV), čime je Preporod izgubio pravo sudjelovanja u pregovorima o kolektivnom ugovoru za srednje škole.

"Preporod je propustom resornog ministarstva teško oštećen, pa smo bili prisiljeni reagirati priopćenjem u kojem smo izrazili sumnju da se iza tog postupka kriju nečasne namjere pojedinaca koji su bili uključeni u posao prikupljanja i obrade spornih podataka", rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić

Fuchs se, po Stipićevim tvrdnjama, tužbom protiv sindikata "difamirao u ljudskom i profesionalnom te u političkom smislu".

"Iznos od 70 tisuća kuna odnosno 15 učiteljskih plaća, koliko najbogatiji Kosoričin ministar potražuje od Preporoda, nedvosmisleno upućuje na potpunu Fuchsovu izgubljenost u vremenu i prostoru", izjavio je Stipić.

Preporod je na današnjoj konferenciji za novinare najavio kako će posredstvom svoje sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata o tom slučaju izvijestiti Međunarodnu organizaciju rada.

Ako odgovorni bilo u vladi, bilo na GSV-u ne učine ništa kako bi se problem riješio, Preporod će na tužbu uzvratiti protutužbom, odnosno obavijestiti Državno odvjetništvo da utvrdi odgovornost svih involviranih pojedinaca iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji su sudjelovali u postupku koji je doveo do slanja nevjerodostojnih podataka prema GSV-u, poručio je Stipić.

Fuchs: Riječ je o privatnoj tužbi protiv predsjednika sindikata Stipića

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, u povodu današnje konferencije za novinare Sindikata Preporoda o njegovoj tužbi protiv tog sindikata, priopćio je kako je riječ o 'privatnoj tužbi' protiv predsjednika tog sindikata Željka Stipića te da 'svatko mora biti svjestan odgovornosti za napisanu i izgovorenu riječ jer uz slobodu izražavanja nužno mora ići i odgovornost jer će u suprotnom doći do kaosa'.

'Radi se o tome da me gospodin Stipić sasvim direktno optužio za korupciju iako za to nije bilo ne samo dokaza, nego niti indicija jer s cijelom stvari oko imenovanja članova pregovaračkog odbora nisam imao nikakve veze', ustvrdio je Fuchs.

Po ministrovim riječima, neposredni povod za privatnu tužbu javno je priopćenje od 22. prosinca 2010. u kojem je Stipić naveo kako će 'eliminaciju Sindikata Preporoda iz pregovaračkog odbora zaposleni u srednjim školama platiti s 26 milijuna kuna božićnice i desetak milijuna kuna cipelarine' te da nikada neće doznati 'jesu li se, kako i koliko 'naplatili' visoki državni dužnosnici, od ministra Radovana Fuchsa do ravnateljice Vesne Hrvoj-Šic, koji su operativno odradili protuzakonito formiranje pregovaračkog odbora'.

Fuchs je istaknuo kako je to jedini način da nedvojbeno dokaže da Stipić ne govori istinu i neargumentirano optužuje. Pritom je dodao da će novac koji dobije uplatiti u Nacionalnu zakladu za stipendiranje učenika i studenata.