ANTITERORISTIČKA PSIHOZA

Ministar francuske policije: svi su alarmi upaljeni!

22.09.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Prema riječima francuskog ministra unutrašnjih poslova Bricea Hortefeuxa, koji je to kazao tri puta u posljednjih pet dana, mogućnost napada islamističkih snaga na teritoriju Francuske 'realna je' te se sigurnosni plan Vigiparte (sastavljen 1978. za borbu protiv terorizma) nalazi na predzadnjem stupnju pripravnosti, samo korak od razine kada je teroristički napad 'blizak i provjeren'

Otmica petero francuskih državljana, jednog građanina Toga te jednog iz Madagaskara u Nigeru u rudniku urana prošlog 16. rujna, pripisuje se ogranku Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) koji je dao do znanja da su Francuzi i Francuska prioritetni ciljevi te terorističke organizacije.

To se, uostalom, već znalo. Otkad su Francuska i Mauritanija 22. srpnja specijalnim jedinicama za pustinjsku borbu neuspješno pokušale spasiti francuskog taoca Al Kaide u Maliju, kojeg su islamisti netom nakon akcije i pogubili. Tada je Al Kaida izjavila: 'Allahovom neprijatelju Sarkozyju poručujemo: otvorili ste vrata pakla za sebe i za svoju zemlju.'

Šef antiterorističke borbe Bernard Squarcini u razgovoru za dnevnik Journal du Dimanche priznao je da, prema alžirskoj tajnoj službi, više ljudi ide prema Parizu s bombama. U međuvremenu, Dalil Boubakeur, glavni imam francuske džamije stavljen je pod poseban režim zaštite, jer bi i on mogao biti meta napada.

Policija je na nogama s puškomitraljezima na gotovs. Prošlog 13. ispraznila je Eiffelov toranj i spremila na sigurno 2.000 posjetitelja kada je u 21 sati dobila najavu o bombi. Slično se dogodilo i najavom o eksplozivnoj napravi na željezničkoj stanici Saint Michel. Obje prijetnje, lažne, bile su povezane s odlukom parlamenta o potpunoj zabrani nošenja nikhaba i burke na javnim mjestima.

I jučer je bilo panike kada je policija detektirala sumnjiv paket napušten na stanici Massy-Palaiseau. Nije bilo riječ o bombi. Postoje pak glasovi koji optužuju francusku vladu da nepotrebno širi paniku. Bivši ministar Dominique de Villepin smatra da je važno djelovati u tišini, a ne širiti strah među građanima.

Sarkozy, koji je do sada pristao u nekoliko navrata plaćati otkupninu za taoce, sada je odlučan u borbi protiv Al Kaide pa se tajne vojne operacije vode u Maliju, Nigeru, Burkini Faso i Mauritaniji.

Napadi islamskih terorista na Madrid i London, kaže francuski predsjednik, ne dozvoljavaju nam da se ponašamo nezrelo i neodgovorno pred novim prijetnjama.