SELJAČKI BUNT

Ministar Čobanković uništio je selo i poljoprivredu, tražimo ostavku

16.03.2011 u 21:38

Bionic
Reading

Niti sedmog dana prosvjeda nezadovoljnim seljacima na četiri prosvjedna punkta nije se javio nitko iz državnog vrha kako bi poslušao njihove zahtjeve, a posjet Vukovaru premijerke Kosor i ministra Čobankovića samo je pojačao njihovo ogorčenje

Iako je ministar Čobanković posljednjih dana u više navrata boravio na istoku Hrvatske, nije se odazvao pozivu prosvjednika niti jednom. Iz Vukovara im je u srijedu kratko poručio kako njihova brojnost na cestama ne ukazuje da su vjerodostojni sugovornici.

'Niti nam se bilo tko javio, niti su to smatrali za shodno. Umjesto toga, ministar Čobanković nam poručuje da nismo vjerodostojni. Upravo će mu takve poruke, koje su odraz njegove kulture, donijeti najveću kaznu, jer nikada više neće postati ministar. Uništio je selo i poljoprivredu. Najmanje sam mu dva puta – za prosvjeda u ožujku i lipnju prošle godine – spasio fotelju i da tada nije bilo Pokrovca, ne bi više bio ministar', odgovorio je u izjavi tportalu Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, ponavljajući zahtjev prosvjednika – ostavku ministra poljoprivrede, ali i cijele Vlade te raspisivanje izbora.

Seljaci sa svojim traktorima i dalje danonoćno prosvjeduju kod Jarmine, Ilače, Gradišta i Podgrađa. Cestu Vinkovci – Osijek kod Jarmine i onu koja od Vinkovaca vodi prema Tovarniku kod Ilače tijekom dana blokiraju traktorima. Dvije pauze prave oko sedam te oko 15 sati kad propuštaju građane koji u Vinkovce idu na posao solidarizirajući se na taj način s radnicima. Blokada prometa nema ni noću.

Glavni je zahtjev nezadovoljnih seljaka isplata poticaja u punom iznosu. Navodno se priprema izlazak seljaka na ceste u još tri slavonske županije – Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj, pa bi, uz Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku županiju u kojoj prosvjedi traju već tjedan dana, pod blokadama bila cijela Slavonija.