stambeno zbrinjavanje

Ministar branitelja uručio 17 rješenja za stanove, kredite i financijske potpore

23.10.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uručio je u ponedjeljak 17 rješenja za stanove, stambene kredite i financijsku potporu za izgradnju ili kupnju prve nekretnine hrvatskim ratnim vojnim invalidima i dragovoljcima Domovinskog rata, vrijedne gotovo dva milijuna kuna

Danas stambeno zbrinjavamo stradalnike iz Zagreba, Zagrebačke, Međimurske, Bjelovarsko- bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, rekao je ministar uručivši  dva rješenja za stan, devet za stambene kredite i šest za financijsku potporu.  

Neki od ovih ljudi su na listi za stambeno zbrinjavanje i duže od 20 godina, rekao je Medved ističući kako je odgovarajuće stambeno zbrinjavanje za njegovo Ministarstvo prioritetno, jer je uvjet za normalan život HRVI i dragovoljaca Domovinskog rata.

Ove godine za stambeno zbrinjavanje 50 milijuna kuna

'Ove će se godine za stambeno zbrinjavanje utrošiti oko 50 milijuna kuna', naglasio je ministar, navodeći da je putem njegova Ministarstva u ovoj godini zbrinuto 400 stradalnika Domovinskog rata: 80 dodjelom stanova, 209 stambenog kredita, 111 financijske potpore i 30 sanacijom stanova. Do kraja godine planira se dodijeliti još 20 stanova, 50 stambenih kredita, 30 financijskih potpora i sanirati 15 stanova.  

Ministarstvo, naime, želi intenzivirati stambeno zbrinjavanje, jer se na listi prvenstva nalazi još oko 11.500 zahtjeva. Dugi niz godina dinamika zbrinjavanja bila je spora, mjere koje Ministarstvo poduzima jamče da ćemo u narednih 10 godina kvalitetno osmišljenim modelima koji se međusobno podupiru riješiti sve zahtjeve, uvjerava ministar.

Neće biti udara na lokalne jedinice

Ministar šalje umirujuće poruke glede novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i obveza koje će, u pogledu financiranja braniteljskih udruga, imati općine, gradovi i županije.

'To neće biti udar na jedinice lokalne samouprave i uprave', ističe Medved i podsjeća da su one i do sada financirale rad udruga na svom području.  

U drugom će čitanju, kaže, u zakonu biti tekst koji će biti prihvatljiv i gradovima i općinama i županijama, ali i udrugama. 'Dakle, zakonska obveza jedinicama za financiranje udruga će postojati, ali bez konkretnog iznosa. Same će odlučiti koliko će izdvajati u skladu s njihovim izvornim proračunom, brojem udruga koje djeluju na tom području, u skladu s mogućnostima, te s posebnim naglaskom u skladu s projektima koje će udruge dostavljati', poručuje Medved.