pomoć zagrebu

Ministar Božinović: Doniranje ministarskih plaća je najmanje što smo mogli učiniti

24.03.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Odluka Vlade o doniranju plaće za ožujak za pomoć Zagrebu nakon potresa je namanje što smo mogli učiniti, ustvrdio je u utorak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

'Mi smo svoju odluku donijeli i mislim da je to najmajne što smo mogli učiniti', kazao je Božinović na upit očekuje li da se vladinoj incijativi pridruže i drugi.

Ministar je prije sastanka kriznog stožera ocijenio da je zadovoljan načinom na koji se građani pridržavaju mjera ograničenja napuštanja mjesta prebivališta te je naglasio da je nužno smanjiti sve nepotrebne komunikacije i kontakte između ljudi kako se bi se usporiulo širenje koronavirusa. 'To uključuje gradski i međugradski prijevoz, a riječ je o mjerama u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom', kazao je.

Na upit možemo li očekivati strože mjere zabrane kretanja zbog nesavjesnih građana, Božinović je kazao da se nada da do toga neće doći. 'Naravno da i te mjere imamo u pripremi. Ovdje nisu dovoljne samo državne institucije i nadležne službe, ovdje je potreban angažman svakoga od nas', rekao je.

Božinović je dodao da se sve aktivnosti odvijaju kako su zamišljene, dok se poteškoće u gradskom i međugradskom prometu riješavaju uz veliki angažman svih nadležnih službi. Prije sastanka kriznog stožera u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici Božinović se osvrnuo i na rad komercijalnih djelatnosti.

'Bitno je pridržavati se propisanih mjera. Sve ono na što smo navikli bit će u funkciji i neće biti potrebe za totalnim zatvaranjem. To se odnosi na sve komercijalne djelatnosti i ono što omogućava hrvatskom gospodarstvu da funkcionira i u ovim uvjetima. Molim sve koji se bave proizvodnjom i trgovinom da razmišljaju da sve više svoje poslovanje organiziraju online, koristeći pritom moderne tehnologije i digitalizaciju. To nije samo zahtjev ovog trenutka i ove krize, dobro će im doći i sutra kada sve ovo bude iza nas', poručio je.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Božinović je dodao da je u Studentski dom Cvjetno naselje smješteno 187 građana koji su ostali bez domova u potresu, a među njima nema osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Za osobe koje su ostale bez domova, a nalaze se u samoizolaciji, ravnatelj studentskog doma ima pripremljene mjere, nadodao je.

Komentirajući situaciju da pojedine trgovine ne puštaju građane bez zaštitnih maski, Božinović je kazao da su maske namijenjene prvenstveno osobama koje su bolesne kako ne bi prenosile virus na zdrave osobe. 'Ukoliko ste prehlađeni, to ne mora značiti da je u pitanju koronavirus, ali u svakom slučaju je dobro nositi masku', zaključio je.