KOTROMANOVIĆ POUČAVA PREDSJEDNICU

'Mimohodi se u svijetu održavaju na Dan pobjede, a ne na Dan oružanih snaga'

07.05.2015 u 12:52

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Odbora za središnje obilježavanje 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje

Odbor će sačinjavati predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Drago Lovrić te četiri umirovljena generala, sudionika Oluje - stožerni general Petar Stipetić, general pukovnik Ante Gotovina, general pukovnik Mladen Markač i general pukovnik Marijan Mareković.

'Na jednoj od idućih sjednica Vlade osnovat ćemo Organizacijski odbor, a s obzirom na Vaše iskustvo, vjerujem da će to sve proteći u najboljem redu', kazao je premijer obraćajući se ministru Kotromanoviću.
Kotromanović drži da 20 godina treba obilježiti dostojanstveno te da mimohod treba biti u Zagrebu ove godine jer se oni uvijek organiziraju u glavnim gradovima.

'Tako to rade Francuzi, parade su uvijek u Parizu ili u nekim drugim glavnim gradovima, Moskvi', istaknuo je ministar obrane.

Smatra da ne zna što bi se postiglo time da mimohod bude dogodine, kao što to predlaže predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na Dan Oružanih snaga.

'Nitko u svijetu mimohod ne organizira za Dan oružanih snaga, već za Dan pobjede. Ne znam kako bi bilo jeftinije iduće godine. Možda će biti i skuplje ako nafta bude skuplja. Imamo neke financijske pokazatelje, proslava 15. godišnjice u Kninu stajala je 15 milijuna kuna. Točne brojke znaju se uvijek kad to završi', kazao je Kotromanović.

Upitan što će biti presudno za donošenje odluke o proslavi i mimohodu, kazao je da će vidjeti što će reći četiri ratna zapovjednika.

Kaže da mu nije jasno zašto postoje protivljenja mimohodu u Zagrebu.

'Ne razumijem zašto su neki protiv. Da nismo to napravili, optužili bi nas da ne volimo Domovinski rat. Želimo to dostojanstveno obilježiti u glavnome gradu. Sve drugo je, čini mi se, politizacija. Nadam se da ćemo pokazati da smo za 20 godina Oluje zajedno, da možemo, da smo sposobni nadići političke podjele i pokazati da je Oluja bila operacija bez ijedne mrlje, kako je to presuđeno i u Haagu', zaključio je ministar.