PRILIKA ZA PODUZETNIKE

Mimica žari i pali u Bruxellesu novim masterplanom za ulaganja

17.10.2016 u 10:59

Bionic
Reading

Iako rad Nevena Mimice, povjerenika Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj, nije u fokusu interesa hrvatske javnosti, on je na pragu treće godine svog mandata u Bruxellesu vodeći čovjek međunarodnih razvojnih projekata i kao takav redovit sugovornik svjetskih medija. Početkom listopada imao je zadovoljstvo obznaniti da su se međunarodni donatori obvezali pomoći Afganistanu s impresivnih 13,5 milijardi eura, a za tportal objašnjava kako bi Komisijin novi Plan za vanjska ulaganja mogao osigurati bolje životne uvjete u Africi i europskom susjedstvu te tako doprinijeti rješavanju izbjegličke krize. Ujedno, najavljuje da će mogućnosti koje nudi taj plan u studenom predstaviti hrvatskim tvrtkama i poduzetnicima koji žele ulagati ili proširiti svoje aktivnosti u zemlje u razvoju

U nedavnom govoru o stanju Europske unije, prvom takvom nakon referenduma o Brexitu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je produljenje i povećanje financijskog kapaciteta Europskog investicijskog fonda te najavio ambiciozan investicijski plan za zemlje u razvoju, koji bi s planiranih 44 milijardi eura mogao dosegnuti i 88 milijardi ako zemlje članice daju svoj doprinos.

Tim projektom, rekao je Juncker, napadaju se uzroci masovnih migracija i nudi pojas za spašavanje onima koji bi u suprotnom bili prisiljeni napustiti svoje domove izlažući se dodatnim rizicima na iscrpljujućim i opasnim putovanjima. Europski plan za vanjska ulaganja (EEIP), prema riječima povjerenika Nevena Mimice, jedna je od ključnih inicijativa Europske komisije za 2016., a ima potencijal znatno doprinijeti poboljšanju gospodarske i društvene situacije u zemljama u razvoju u Africi i europskom susjedstvu. Naime, jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju te zemlje jest nedostatak ulaganja, najčešće zbog visokog poslovnog i političkog rizika.

'Planom ćemo osigurati najmanje 44 milijarde eura dodatnih ulaganja, dakle ulaganja koja se inače ne bi dogodila. To ćemo postići suradnjom s investicijskim i razvojnim bankama u odobravanju izuzetno povoljnih ulagačkih kredita, davanjem jamstava iz novog Europskog fonda za održivi razvoj, pružanjem tehničke pomoći za osmišljanje projekata i programa te provođenjem programa za poboljšavanje poslovnog i upravnog okruženja u zemljama u razvoju. Ulaganja znače stvaranje boljih životnih uvjeta u tim zemljama, a bolji životni uvjeti pak da će se više osoba odlučiti ostati u svojim zajednicama umjesto odlaziti na opasan i dalek put prema Europi', objašnjava Mimica.

Kakvu ste ulogu Vi osobno, kao europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, imali u uspostavi novog mehanizma za poticanje ulaganja?

U stvaranje Plana bio sam uključen od samog početka jer sam bio uvjeren da bi uspješan Plan za ulaganja za Europu, s pripadajućim fondom koji smanjuje ulagački rizik, trebalo preslikati i na zemlje izvan Europske unije. I to smo osigurali u vrlo kratkom roku.

Kako teče Vaša komunikacija s čelnicima afričkih zemalja u okviru ovog projekta, a kako s članovima same Komisije u smjeru ostvarenja cilja – potpomaganja zapošljavanja te održivog rasta u Europi i svijetu?

Općenito, svi naši partneri s kojima sam bio u kontaktu od usvajanja Plana za vanjska ulaganja izrazili su velik interes za njega te mogućnosti koje on nudi. Svjesni su da im Plan može doprinijeti u privlačenju dodatnih javnih i privatnih sredstava za projekte koji su ključni za razvoj, poput primjerice izgradnje poljoprivredne ili energetske infrastrukture.

Što se tiče moje komunikacije s ostalim članovima Komisije, ona je uvijek, bez iznimke, izvrsna. Što se tiče Plana, usko sam surađivao s više potpredsjednika i članova Komisije jer smo Plan i predstavili kao zajedničku inicijativu. Cijelim putem stvaranja Plan je imao veliku potporu predsjednika Junckera i svih članova Komisije, a konačno je i jednoglasno usvojen.

Kako će se provoditi EEIP, koji su iznosi planirani u kojim razdobljima, kako će se investitori ohrabrivati na ulaganja te koja su prioritetna ciljana područja i skupine?

Trenutna planirana sredstva za Plan su 4,1 milijarda eura, isključivo iz financijskih izvora Europske unije, a pokrit će razdoblje od četiri godine, od 2017. do 2020. Plan je osmišljen tako da uključi širok dijapazon sektora i aktivnosti.

Projekti moraju biti u skladu s ciljevima razvojne politike EU-a i dotičnih zemalja u razvoju te se ne mogu kvalificirati za sredstva iz ostalih instrumenata ulaganja. A to uključuje ulaganja u infrastrukturu, ali i industrijsku preradu i usluge. Naglasak će biti na stvaranju radnih mjesta, posebice za žene i mlade, te na malom i srednjem poduzetništvu

Bilo koji poslovni subjekt, bez obzira na broj zaposlenih, koji identificira priliku za ulaganje u zemljama u Africi ili europskom susjedstvu, može tražiti potporu. A to naravno vrijedi i za hrvatske tvrtke te mala i srednja poduzeća. Procedura predaje projekata za dobivanje kredita i jamstva bit će jednostavna, putem web portala, poput onoga koji već postoji za investicije unutar EU-a u sklopu Plana ulaganja za Europu.

Iskoristio bih ovu priliku da najavim kako će Hrvatska udruga poslodavaca i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirati događanje u studenom, na kojem će hrvatskim tvrtkama te malim i srednjim poduzećima, koja žele ulagati ili proširiti svoje aktivnosti u zemlje u razvoju, predstaviti mogućnosti koje im nudi Plan za vanjska ulaganja.

Slažete li se da će upravo provedba EEIP-a biti ključna u zaustavljanju migracijskih valova s Bliskog istoka i Afrike prema Europi, uz istovremeno ulaganje političkih napora u rješavanje kriznih žarišta?

Zaustavljanje migracija nije cilj razvojne politike sam po sebi, ali znamo da kontrolirane i zakonite migracije mogu imati pozitivan učinak na razvoj, pa čak i biti pokretači razvoja. No iznimno je važno uhvatiti se u koštac s uzrocima nezakonitih migracija kako ljudi ne bi bili prisiljeni otići iz svojih domova jer se ne vide ekonomsku i životnu perspektivu ili se ne osjećaju sigurno. Moramo stvoriti održivu perspektivu kako bi odabrali ostati u svojim obiteljima i zajednicama te stvoriti stvarne prilike za one koji se vraćaju svojim domovima.

Naposljetku, naš je cilj da smanjimo siromaštvo i osiguramo to da nitko ne bude izostavljen, u skladu s Ciljevima održivog razvoja. Činjenica da su migranti i izbjeglice izričito uključeni u ovaj globalni okvir pokazuje još jednom da su razvoj i migracije vrlo usko povezani.