KRAJ PREGOVORA S EU 23. LIPNJA?

Mimica upozorava: Brammertz nas još može usporiti

09.05.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Iako je sve izglednije da će lipanjski rok za dovršetak pristupnih pregovora biti dohvaćen, još uvijek treba biti vrlo oprezan jer još uvijek nije sve gotovo. 'Nema dvojbe da se stvara jedno pozitivno ozračje da možemo završiti pregovore u lipnju. Mi smo okrenuti radu i dovršetku posla', rekao je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

S druge strane, ima i opreznijih pogleda na trenutnu situaciju oko dovršetka pregovora. 'Nešto negativnije konotiran izvještaj Sergea Brammertza u Ujedinjenim narodima, i Belgija, Nizozemska i Velika Britanija će odmah postaviti dodatna pitanja', kaže predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, premda ne osporava da se sada nalazimo bliže nego ikada dovršetku pregovora.

Velik preokret u razmišljanjima unutar same Europske unije o Hrvatskoj dogodio se nakon posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa našoj zemlji. Prema nekih izvorima, veliku ulogu odigrala je i naklonost SAD-a našoj zemlji. U kratkom roku brojni hrvatski političari su pohodili SAD, a prošlog tjedna tamo je bio i predsjednik Ivo Josipović.

Iz njegova ureda kažu da se nije dogodio nikakav veliki preokret jer je predsjednik stalno govorio da je lipanjski rok dohvatljiv. Na pitanje je li predsjednikovo putovanje u SAD pomoglo, kažu da je 'dobro odrađen posao najzaslužniji'.

Mimica objašnjava da nije jedna stvar zaslužna za pozitivnu atmosferu oko dovršetka pristupnih pregovora Hrvatske, već se stvorila kritična masa da se stvar privede kraju. 'Tome je sigurno djelomično pridonijela i atmosfera u Hrvatskoj oko presude generalima koja ih je primorala da pozornije promotre kako to Hrvatska surađuje s Haagom, ali većina velikih članica, Njemačka, Francuska, Italija, došla je do zaključka da nakon 10 godina pregovaranja stvar treba privesti kraju jer bi svako daljnje odgađanje negativno djelovalo i na Hrvatsku i na europske ambicije cijele regije', objasnio je Mimica. Sličan odgovor smo dobili i u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, gdje nam je objašnjeno da se po birokratskim zahtjevima može pregovarati i 100 godina jer se uvijek može naći nešto što ne valja. 'Najvažniji su napredak, intencija i implementacija. Ako se to dokaže, šalje se politički signal Europskoj komisiji', rečeno nam je u MVEPI-ju.

19. svibnja zasjeda Odbor stalnih predstavnika (COREPER). Riječ je o stalnom tijelu koje ima ključnu ulogu u pripremi odluka Vijeća Europske unije. 'Oni će ocijeniti što je napravljeno i jesmo li spremni za završetak pregovora', kaže Mimica. Nekoliko dana kasnije zasjedaju ministri vanjskih poslova Europske unije koji će dobiti izvješće na usvajanje i ako sve bude pozitivno, otvoren je put za zaključenje pregovora u lipnju. 'To zovemo scenarijem najboljeg slučaja i to je realnije nego ikad prije', zaključio je Mimica.