slučaj mađarević

Mimica o suspendiranoj diplomatkinji: U mom kabinetu prestala je raditi zbog osobne neprilagođenosti rada u EK

19.08.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Neven Mimica, bivši europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača i bivši potpredsjednik Vlade u kada je na vlasti bio SDP, kojem je suspendirana prva tajnica iz veleposlanstva RH u Berlinu Elizabeta Mađarević najprije godinu bila savjetnica u uredu potpredsjednika Vlade RH i godinu i pol kao administrativni službenik u njegovu kabinetu europskoga povjerenika za zaštitu potrošača, odgovorio je na upit tportala o svojim saznanjima vezanim uz njene ksenofobne stavove zbog kojih joj sad prijeti i otkaz u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Mimica navodi da ju je početkom 2012. godine predložio za savjetnicu potpredsjednika Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, a tada je već je šest godina radila u sustavu Ministarstva vanjskih poslova, gdje je i nastavila raditi nakon povratka iz Bruxellesa početkom 2015. godine, surađujući s ukupno šest ministara vanjskih poslova.

'Moj odabir se temeljio na dobrom životopisu, razgovoru i radnom iskustvu i doprinosu koji sam tražio za poslove na povezivanju vanjske i sigurnosne politike. Jednako tako, i preostala tri savjetnika u ured potpredsjednika Vlade došla su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Nemam nikakvih saznanja da bi za vrijeme nase trogodišnje suradnje u Vladi RH i Europskoj komisiji kolegica Mađarević iskazivala, službeno ili neslužbeno, ikakve stavove koji bi bili suprotni vladinoj i državnoj politici', kazao je Mimica.

Naveo je da prestala raditi u kabinetu europskoga povjerenika početkom 2015. godine, ne zbog nedopuštenog iznošenja vlastitih radikalnih stavova, već zbog osobne neprilagođenosti načinu rada u Europskoj komisiji.

'Sve što je nakon toga radila paralelno sa svojim službenim statusom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova samo ukazuje da će se Ministartvo morati pozabaviti s puno većim uvođenjem reda u svoje djelovanje nego li bi to bilo rješavanje pojedinačnog slučaja Mađarević', istaknuo je Mimica.

  • +7
Neven Mimica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zaključno je naveo da sav njegov dosadašnji rad, politička i ljudska uvjerenja ne ostavljaju nikakvu sumnju u to kakva može biti moja reakcija na sve iskaze netolerancije, radikalizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, pogotovo kada dolaze od onih koji trebaju zastupati i objašnjavati hrvatsko ustavno uređenje i državnu politiku.

'Samo odbacivanje, osuda i no pasaran', zaključio je Mimica.