POTREBNE ČETIRI MILIJARDE DOLARA

Mimica na tokijskoj konferenciji o Afganistanu

06.07.2012 u 19:53

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica predvoditi će izaslanstvo Republike Hrvatske na Donatorskoj konferenciji o Afganistanu, koja se u nedjelju održava u Tokiju, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Donatorska konferencija u Tokiju ima dva cilja: potvrditi partnerstvo međunarodne zajednice i Afganistana nakon 2014. godine, te definirati dugoročnu razvojnu strategiju za Afganistan. Afganistan će tražiti najmanje četiri milijarde dolara od međunarodnih donatora na konferenciji koja treba osigurati potporu toj zemlji nakon što je većina stranih borbenih postrojbi napusti na kraju 2014. godine.

Zemlje donatori koje su nekada Kabulu pomoć davale slobodno sada, međutim, žele jamstva da novac njihovih poreznih obveznika više neće biti izgubljen na korupciju i loše upravljanje, javljaju agencije.

Predstavnici iz oko 70 zemalja i organizacija koje se nedjelju sastaju u Tokiju uspostavit će plan odgovornosti, kako bi se osiguralo da Afganistan učini više na poboljšanju upravljanja i vođenju financija, te na očuvanju demokratskih procesa, vladavine prava i zaštite ljudskih prava - posebno onih žena.

Inozemna pomoć u desetljeću od američke invazije 2001. dovela je do boljeg obrazovanja i zdravstvene zaštite, s gotovo 8 milijuna djece, uključujući i 3 milijuna djevojčica, upisanih u škole. Poboljšane zdravstvene ustanove prepolovile su smrtnost djece i proširile osnovne zdravstvene usluge na gotovo 60 posto afganistanskog stanovništva, koje broji više od 25 milijuna, u usporedbi s manje od 10 posto koliko je zdravstvene usluge imalo 2001.