UBOJSTVA NA KOSOVU

Milutinović oslobođen optužbi za zločine

26.02.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Sudsko vijeće Haškog suda oslobodilo je bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića. Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Sreten Lukić osuđeni su na po 22 godine zatvora. Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević provest će u zatvoru po 15 godina. Sud je utvrdio sa su optuženi krivi jer su 1999. godine sudjelovali u protjerivanju tisuća Albanaca s Kosova organiziranom kampanjom terora, uključujući masovna ubojstva, kazao je predsjedavajući sudac Ian Bonomy

Šainović je za vrijeme počinjenja zločina na Kosovu obnašao dužnost potpredsjednika SRJ, Pavković i Ojdanić bili su visokopozicionirani u stožeru VJ, dok je Lukić bio policijski general. Lazarević je u to vrijeme bio zapovjednik prištinskog korpusa VJ. 

Ovo je prva presuda koju ICTY izrekao za zločine koje su srbijanske snage počinile protiv kosovskih Albanaca.

Sažetak presude pročitao je sudac Ian Bonomy, a presuda je jedna od najopširnijih u povijesti Haškog suda: ima više od tisuću stranica. To je također njegova prva presuda nakon što je 2004. na suđenju Slobodanu Miloševiću zamijenio suca Richarda Maya, koji je dao ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Od srpnja 2006. do kolovoza 2008. na Haškom sudu u procesu 'Milutinović i drugi' saslušano je 113 svjedoka Tužiteljstva:  svjedoka ili žrtava zločina počinjenih nad Albancima na Kosovu tijekom 1999. Među njima je bilo i mnogo onih koji su već svjedočili na procesu protiv Miloševića, ali i zapadnih diplomata, pregovarača, generala NATO-a. Neke je svjedoke Tužiteljstvo pozvalo da potvrde navode o izravnoj umiješanosti optuženih u masovne zločine, u kojima su ubijene tisuće, a protjerane stotine tisuća Albanaca.

Obrana je imala 118 svjedoka, među kojima su bili mnogi suradnici optuženih, koji su odbacivali navode optužnice.