POMIJEŠANI OSJEĆAJI

Milutinović iz Haaga stigao u Beograd

27.02.2009 u 23:30

Bionic
Reading

Bivši srbijanski predsjednik Milan Milutinović, koji je u četvrtak pred Sudskim vijećem Haaškog suda (ICTY) oslobođen optužaba za zločine nad albanskim civilima na Kosovu 1999., u petak navečer stigao je u Beograd

BEOGRAD - Novinarima u zračnoj luci "Nikola Tesla" Milutinović je kazao da mu je drago što se vratio u Srbiju, te ih zamolio da ga ne zadržavaju, objasnivši da je umoran i da su mu i glede izricanja presude i njegova oslobađanja pomiješani osjećaji.

Odmah nakon pravorijeka Milutinovićev branitelj Slobodan Zečević izjavio je za agencije da je zadovoljan presudom Haaškog suda kojom je njegov branjenik oslobođen optužaba, jer je sudsko vijeće prihvatilo sve argumente Milutinovićeve obrane kao osnovane i oslobodilo ga krivnje.

U prvoj presudi za zločine koje su 1999. nad Albancima na Kosovu počinile srbijanske snage i snage bivše SRJ Haaški je sud u četvrtak osudio tadašnjeg potpredsjednika savezne vlade Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22, a generale Dragoljuba Ojdanića i Vladimira Lazarevića na po 15 godina zatvora.

Tadašnji srbijanski predsjednik Milan Milutinović oslobođen je svih optužaba, a u presudi se navodi da nije izravno nadzirao tadašnju Vojsku Jugoslavije, da nije bio među najbližim suradnicima Slobodana Miloševića, niti je bio među ključnim ljudima tada vladajuće Socijalističke partije Srbije.