NIŠTA OD IZRUČENJA

Milovanović ima trojno državljanstvo

01.06.2009 u 20:47

Bionic
Reading

Na Specijalnom sudu u Beogradu u ponedjeljak navečer počelo je saslušanje Milenka Kuzmanovića, osumnjičenog da je umiješan u ubojstvo Ive Pukanića, izjavila je glasnogovornica suda Maja Kovačević Tomić. Kuzmanovića u prisustvu odvjetnika saslušava istražni sudac

BEOGRAD - Nakon što završi sa saslušavanjem osumnjičenog, istražni sudac odlučit će o zahtjevu tužiteljstva da se protiv Kuzmanovića pokrene istraga zbog sumnje da je pomogao u izvršenju ubojstva Pukanića i da mu se odredi pritvor.

Kuzmanović je uhićen u subotu u Beogradu, a u Hrvatskoj je već bio uhićen zbog sumnje da je iz Srbije u Zagreb donio eksploziv kojim je izvršen atentat na Pukanića i Niku Franjića, kao i zbog sumnje da je trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću. Kuzmanović je nakon 55 dana u hrvatskom pritvoru pušten zbog nedostatka dokaza, piše B92.

Milenko Kuzmanović

Suradnja srpske i hrvatske policije dovela je do uhićenja gotovo svih osumnjičenih za ubojstvo Pukanića i Franjića. Osim Kuzmanovića, prošlog vikenda uhićen je i bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Željko Milovanović, za kojega se sumnja da je jedan od direktnih izvršitelja atentata. Izvan domašaja policije ostao još jedino Bojan Gudurić, za kojega se sumnja da je radio na logistici ubojstva Pukanića.

Željku Milovanoviću u utorak navečer istječe 48-satno policijsko zadržavanje.

Glasnogovornik hrvatske policije Krunoslav Borovec kaže za B92 da je nakon suradnje policija u regiji bilo pitanje dana kada će Milovanović biti uhićen. 'Akcija potrage traje od trenutka kada je identificiran kao počinitelj tog teškog ubojstva. Prema svim podacima kojima smo raspolagali i prema aktivnostima koje smo provodili sa drugim policijama u regiji, njegovo uhićenje bilo je pitanje trenutka', kaže Borovec.

Hrvatska policija sumnjiči Milovanovića da je na skuteru u dvorištu lista Nacional unio eksploziv koji je usmrtio Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Prema neslužbenim saznanjima, u Beograd je stigao u subotu i krio se u stanu unajmljenom prije četiri dana. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je za B92 da je Milovanović uhićen oko 22 sata na Dorćolu, na Dunavskom keju.

Veljović je potvrdio i da je Milovanović pri uhićenju bio naoružan i da su tijekom pretresa stana pronađena dva 'škorpiona', četiri prigušivača, četiri pištolja i veća količina municije, radio stanica, te više mobitela i kartica. Milovanović je imao lažne dokumente, a legalno je državljanin Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i Srbije.

Slobodan Homen, državni tajnik u srpskom ministarstvu pravosuđa, rekao je da se Milovanoviću može istovremeno suditi za kaznena djela počinjena u drugim državama, ali on prvo mora odslužiti kaznu za kaznena djela koja je počinio u Srbiji.

'U ovom trenutku mi bi trebali od Hrvatske dobiti konkretne dokaze, izjave svjedoka, da bi ga mogli procesuirati za nedjela koja je počinio u Hrvatskoj', objasnio je Homen.