SVEČANOST U LEIPZIGU

Miljuš dobitnik nagrade za slobodu medija

08.10.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Novinaru Jutarnjeg lista Dušanu Miljušu u Leipzigu je uručena "Nagrada za slobodu i budućnost medija' poznatija pod nazivom Leipziška medijska nagrada

'Ova nagrada mi je podstrek i dokaz da imam podršku i to ne samo dijela javnosti u Hrvatskoj nego da imam i širu međunarodnu podršku i puno mi znači što se takav rad prepoznaje i cijeni", rekao je Miljuš na konferenciji za tisak uoči svečanosti dodjele nagrade.

On je izvijestio o tomu kako još uvijek živi pod zaštitom policije te da vlasti u Hrvatskoj još uvijek nisu našle počinitelje i naručitelje napada koji je na njega izvršen u lipnju prošle godine.

"Nenormalna je situacija da u jednoj zemlji novinari moraju živjeti pod zaštitom policije a oni koji su naručili napade na novinare žive slobodno", rekao je Miljuš te je zaključio kako je to za jedno demokratsko društvo "nezdrava situacija".

"Vaša nagrada je poruka društvu i državi iz koje dolazim koji sustav vrijednosti je u Europi na cijeni", zaključio je Miljuš.

Leipziška medijska nagrada se, prema priopćenju medijske zaklade Sparkasse koja dodjeljuje ovu nagradu, dodjeljuje za posebna zalaganja za slobodu izvještavanja.

"Miljuš je u Hrvatskoj postao simbolom za hrabro novinarstvo", stoji u priopćenju zaklade. U obrazloženju nagrade navodi se kako Miljuš, nakon što su ga napali nepoznati počinitelji, danonoćno živi pod policijskom zaštitom.

I drugi dobitnik, talijanski autor i publicist Roberto Saviano, nakon objavljivanja djela "Gomorrha" o svakodnevnici napuljske zločinačke organizacije "Camorra", nalazi se pod stalnom policijskom zaštitom. Iz tog razloga Saviano nije doputovao u Leipzig na svečanu dodjelu nagrade.

Treći ovogodišnji dobitnik Leipziške medijske nagrade, turski novinar Ahmet Altan, nalazi se na udaru službene Ankare zbog otvorenog pisanja o turskom genocidu nad Armencima tijekom Prvog svjetskog rata.

Među dobitnike nagrade za slobodu i budućnost medija ubraja se i ubijena ruska mirovna aktivistica i novinarka Ana Politkovska. Nagrada je dotirana s 30.000 eura a svečana dodjela tradicionalno se održava 8. kolovoza, dan uoči obljetnice odlučujućih mirovnih prosvjeda 9. 10.1989. koji su prethodili rušenju Berlinskog zida.