PRAVOSUĐE I BRANITELJI

Miljenić i Matić postaju ministri u Milanovićevoj Vladi

Bionic
Reading

Zoran Milanović, čini se, kompletirao jes ve pozicije u budućoj Vladi, a riješene su i posljednje dvojbe. Prema pisanju Večernjeg lista i Dnevniku Nove TV mjesto ministra pravosuđa pripalo je odvjetniku Orsatu Miljeniću, a ministarstvo branitelja Predragu Matiću Fred, koji je trenutačno savjetnik u Uredu predsjednika Ive Josipovića

Osim ministra pravosuđa, riješena je i nepoznanica za resor poljoprivrede. To će ministarstvo preuzeti Tihomir Jakovina. Riječ je o diplomiranom inženjeru agronomije, načelniku općine Bukovje i predsjedniku SDP-ove brodsko posavske županijske organizacije. Kako se i nagađalo, resor znanosti preuzeti će riječki SDP-ovac Željko Jovanović.

Mirando Mrsić
, za kojega je mjesecima vladalo uvjerenje da će biti ministar obrane, na kraju će biti ministar zadužen za rad i mirovine.
Milanovićev prvi suradnik je Radimir Čačić koji će biti će ministar gospodarstva i investicija. Druga potpredsjednica Vlade je Milanka Opačić koju je zapala socijalna politika i mladi. Branko Grčić, jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka za regionalni razvoj preuzima to ministarstvo i europske fondove. Neven Mimica nakon osam godina se vraća u Vladu, ovoga puta kao potpredsjednik.

Slavko Linić
vraća se u Banske dvore, ali ne kao potpredsjednik, već kao ministar financija. Vesna Pusić preuzima hrvatsku diplomaciju, dok se Ranko Ostojić vraća u MUP, ali ne kao ravnatelj policije nego ministar. Arsen Bauk je jedan od najmlađih ministara u hrvatskoj povijesti te bi kao informatičar trebao reformirati državnu upravu. Ante Kotromanović dobio je ulogu ministra obrane.

Zlatko Komadina napušta primorsko-goransku županiju i preuzima tzv. Kalmetino mega-ministarstvo. Rajko Ostojić preuzima zdravstvo dok socijalnu skrb ostavlja Milanki Opačić. Gordan Maras postaje ministar obrta i malog poduzetništva,a Mirela Holy se vraća u ministarstvo zaštite okoliša gdje je bila glasnogovornica, a sada postaje ministrica. Ivan Vrdoljak napušta savez sa HDSSB-om u Osijeku i preuzima ministarstvo graditeljstva.

Veljko Ostojić, bio je pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi, a sada postaje ministar turizma, a Andrea Zlatar ministrica kulture.

Predsjednik Sabora će biti Boris Šprem, a njegovi zamjenici iz SDP-a će biti Josip Leko i Nenad Stazić. Treći potpredsjednik Sabora iz vladajuće koalicije će vjerojatno biti Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. Od preostala dva oporbena mjesta jedno će biti za HDZ, dok će drugo ovisiti o dogovoru unutar stranaka iz redova opozicije, što znači da može pripasti HDSSB-u ili pak Laburistima.