dan pobjede

Miljavac: Generalski zbor jedinstven za proslavu 'Oluje' u Kninu

08.06.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Hrvatski generalski zbor jedinstvenog je stava da se središnja proslava Dana pobjede održava u Kninu, da se definira koje su državne, a koje županijske proslave te će Vladi i Uredu predsjednika predložiti osnivanje međuresornog tijela koje bi definiralo protokol proslava

Rekao je to u utorak u razgovoru za Dnevnik Nove tv predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavo Miljavac nakon dvosatnog sastanka Zbora koji je raspravljao o toj temi, a u povodu prijedloga predsjednika Republike Zorana Milanovića da se proslava Dana pobjede i VRO "Oluja" ne održava samo u Kninu nego i u drugim hrvatskim gradovima, primjerice ove godine u Glini.

"Jedinstveni zaključak Zbora je da se 'Oluja', ove godine i ubuduće, održava u Kninu kao centralna proslava, jer je tu bila stožerna točka i operacije i, isto tako, na neki način, jedna politička i emotivna točka", rekao je Miljavac te dodao kako smatra da bi bila velika pogreška micati proslavu iz Knina.

Zaključak je Zbora i da se definira koje su to državne, a koje županijske proslave po ostalim gradovima koji su bili uz crtu bojišnice u Domovinskome ratu. "Na neki način bi se tako podigla razina obilježavanja", objasnio je.

Zbor će Vladi i Uredu predsjednika predložiti da se stvori jedno međuresorno tijelo koje bi utvrdilo i definiralo protokol tih proslava kako bi se otklonile nedoumice, najavio je Miljavac.

U povodu presude Mladiću: Netko iz Srbije trebao bi se za sve ispričati, jer je potvrđeno da se dogodio genocid

Prokomentirao je pravomoćnu presudu na doživotni zatvor ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, rekavši kako ni ta kazna nije satisfakcija za ono što se dogodilo, posebno u Srebrenici.

"Mislim da doživotna kazna zatvora i nije to što bi trebala biti – satisfakcija svima onima, njih preko 8,5 tisuća, koji su izgubili svoje najbliže, a da ne spominjemo ostale gradove", rekao je.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) proglasilo je danas Mladića krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, potvrdivši prvostupanjsku presudu na doživotni zatvor.

Miljavac dodaje kako bi se za sve to netko iz Srbije trebao ispričati jer je, ističe, sada definitivno potvrđeno da je tamo bio praktički genocid, izdvajanje i ubijanje civila bez potrebe.