POLICIJA IH RASTJERALA SUZAVCEM

Militanti u Tunisu htjeli zapaliti televiziju zbog crtića

09.10.2011 u 20:46

Bionic
Reading

Tuniska policija u nedjelju je suzavcem rastjerala stotine islamista koji su je napali kamenjem i noževima, a taj najveći sukob oko vjere u glavnome gradu Tunisa uoči izbora dogodio se nakon pokušaja salafista da zapale prostorije privatne televizije jer je emitirala film iranske redateljice kritičan prema Islamskoj revoluciji i njezinom vođi Homeiniju, javile su agencije

Napetosti u Tunisu, sjevernoafričkoj zemlji koja je ustnakom protiv korumpiranog režima pokrenula pokrete arapskog proljeća, sve su veći između islamista i sekularista s približavanjem prvih slobodnih izbora.

Policija je intervenirala s oko stotinu vozila, a uglavnom mladi prosvjednici izvikivali su 'Alahu Akbar' i 'umrijet ćemo za Alaha', javlja Reuters.

Tunišani će 23. listopada birati novu skupštinu koja bi trebala donijeti novi ustav.

Ranije u nedjelju oko 200 salafista pokušalo je zapaliti prostorije privatne televizije Nesma u Tunisu koja je u petak navečer emitirala francusko-iranski film Perzepolis.

Direktor Nesme Nebil Karui rekao je da je redakcija dobila prijetnje smrću nakon emitiranja animiranog filma Marjane Satrapi koji opisuje režim iranskoga vođe Homeinija, viđen očima djevojčice.

'Nakon emitiranja Perzepolisa u petak navečer, slijedili su pozivi na društvenoj mreži Facebook da se Nesma spali, a novinari pobiju', ispričao je Karui, javlja AFP. Dodao je: 'Naviknuti smo na prijetnje, no ovaj put se s prijetnji prešlo na djela. Nesma je moderna privatna televizija u Magrebu i nećemo dopustiti da nas se zaplaši. Nastavit ćemo emitirati fiilmove po vlastitu izboru. Nismo se riješili jedne diktature da bismo dobili drugu'.

Tv kani u utorak ponovo emitirati film kojemu se s 'etičkog i moralnog stajališta ne može ništa prigovoriti', navodi Karui.

Islamistička stranka Enahda, koja bi trebala osvojiti najviše glasova na izborima, osudila je u nedjelju nasilne prosvjede.

Trailer za Perzepolis

Autobiografski film o odrastanju crtačice Marjane Satrapi u Iranu i na Zapadu počinje njezinim životom u doba Šahovog apsulutizma. Njezina obitelj dijeli napredne nazore i bori se za promjene i demokraciju, no nakon Islamske revolucije, monarhističku diktaturu zamijenila je islamistička vlast koja progoni i članove njezine obitelji.

Kada počne okrutni iransko-irački rat, roditelji šalju Marjane na studij u Beč. Ispočetka se kao strankinja ne može prilagoditi okolini, ali ubrzo se počinje družiti s lokalnim alternativcima. Nakon nesretne ljubavi pada u depresiju i vraća se u Iran gdje shvaća da još uvijek vlada represivni režim, no prkosna Marjane neće se tako lako prilagoditi na takav način življenja.

Ovaj crno-bijeli crtić postigao je veliki uspjeh u Europi i u svijetu. Perzepolis je osvojio nagradu žirija na Cannesu i u Rotterdamu, a nominiran je za Oscara i europske filmske nagrade. Pohod po festivalima nisu omeli ni pritisci sadašnjeg iranskog režima, pa je film uspješno prikazan i na posljednjem Animafestu. Marjane trenutačno živi u Parizu i radi kao ilustratorica i autorica dječjih knjiga, a napravila je i nastavak svog stripa, Perzepolis 2 koji govori o njenim zrelim danima.